În premieră, la Timişoara! Degustare oficială de tomate autentice bănăţene

În premieră, la Timişoara! Degustare oficială de tomate autentice bănăţene

- in Agricultura, Locale, Slider, Stiri
0

Patru hibrizi de tomate bănățene – USAB, Sorada, Miruna și Banato – creați de specialiștii de la USAMVB Timișoara, aflaţi în omologare, alături de Dolaț o populație veche românească, au fost selectați pentru prima degustare oficială de roșii din România, care a avut loc, joi 13 iulie. Pentru compararea gustului, au intrat în concurs şi roşii din piaţă şi de la hypermarket.

Am organizat prima degustare de tomate din România. Am mai fost  degustări de roșii în Australia și în SUA, dar nu în țara noastră. Acolo am găsit doamne de 50 -60 de ani care degustau roșiile cu apă. Noi am îmbunătățit tehnica, utilizând brânză telemea, o pâine specială, vin și ulei de măsline, încercând astfel să atenuăm gusturile și aromele rămase în gură pentru a face față celor douăsprezece probe de roșii”, a exlicat prof. dr. Radu Șumălan. Evenimentul a fost organizat de USAMVB Timişoara şi Centrul de Consultanţă şi Cooperare Rurală Europeană.

Interesant este că lângă hibrizi au fost puse alături pe farfurie și roșiile părinți. “Am pus copilul între mamă și tată. S-a văzut clar că aspectul culoarea și gustul au fost luate dintr-o parte, iar alte caractere au venit din partea opusă. Se știe că, dacă vrei sa ai producții mari, suferi la calitate, iar dacă vrei să ai calitate foarte bună, suferi la producție. Noi încercăm să găsim o cale de mijloc, unde calitatea să fie bună și producția să fie rezonabilă. Noi tindem spre tomata perfectă. Ea nu există, dar  vrem să ajungem cât mai aproape de ea și să eliminăm carențele”, a spus prof. Șumălan. Obiectivul băncii de gene este multiplicarea, comercializarea și punerea la dizpoziția fermierului român al acestor hibrizi și soiuri.

Gh. M.