Premieră în comunitatea academică din Vestul țării

Premieră în comunitatea academică din Vestul țării

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Prima conferință internațională complet virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale s-a încheiat miercuri, 24 iunie, organizatorul său fiind Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning, și Asociația Internațională EDEN.

Cea de-a 29-a ediție a conferinței internaționale anuale EDEN, ediția din acest an, a vizat „Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului. Stimularea educației digitale pentru următoarea generație de studenți, STE(A)M”.

Conferința a inclus, pe parcursul celor trei zile, prezentarea celor 90 de lucrări academice selectate, zece workshop-uri, opt keynote speakeri de talie mondială și evenimente sociale. Proiectele culturale realizate pentru evenimentul de vârf „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021” (cum ar fi „Patrimoniul sub reflectoare”), un tur virtual al Timișoarei realizat în colaborare cu Facultatea de Arhitectură, muzică live sau experiențe culinare virtuale, toate realizate cu partenerii Centrului de eLearning (CoderDojo, Romanian Science Festival, Științescu, Timotion, Ambasada, Faber, Bega Blues Band) sunt activitățile care au „colorat” programul științific.

Conferința EDEN 2020 este dedicată aniversării a 100 de ani de învățământ universitar la Timișoara, cât și centenarului Politehnicii timișorene, primii o sută de ani de existență ai UPT ajungând la apogeu odată cu dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Concomitent cu această conferință internațională, UPT a lansat o aplicație nouă, dedicată conferințelor virtuale academice, unice, ConferenceUPT https://conference.upt.ro/, cu facilități pornind de la organizarea de sesiuni de lucru, integrarea lucrărilor academice, includerea prezentărilor realizate și conectarea prin sistemul de videoconferință, până la posibilitățile de comunicare directă, oferind acces nelimitat tuturor participanților, pentru realizarea unei comunități virtuale EDEN2020.

Potrivit detaliilor comunicate de dr. Diana Andone, directorul Centrului eLearning din UPT, conferința EDEN 2020 „s-a concentrat pe concepte educaționale contemporane, dar și pe practici, abordări și instrumente avansate pentru soluții digitale inovatoare în educație, pe osmoza integrării artelor cu tehnologia și dezvoltarea educației în științele exacte”. Astăzi, în contextul educației în timpul pandemiei, acestea sunt cu atât mai relevante, iar la EDEN 2020 au fost prezentate cele mai noi rezultate ale cercetărilor în educația digitală.

Misiunea EDEN (European Distance and e-Learning Network) este de a împărtăși cunoștințe și a îmbunătăți înțelegerea între profesioniștii din învățământul la distanță și online și de a promova politicile și practicile specifice acestuia pe întreg teritoriul Europei, dar nu numai. Cu peste 180 de membri instituționali și având mai bine de 1.100 de membri în Rețeaua Academicilor și Profesioniștilor (NAP), EDEN ajută o gamă largă de instituții, rețele și persoane fizice să se implice în activități profesionale de informare și conectare.

Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) a fost înființat în anul 1998, ca parte integrantă a UPT, și are ca obiectiv inițierea, promovarea și gestionarea învățământului la distanță în universitate. CeL organizează specializările: Tehnologii și Sisteme de Telecomunicatii, Informatică Aplicată, Comunicare și Relații Publice în regim de învăţământ la distanță de ciclu licenţă și Tehnologia Construcțiilor de Mașini în regim de învățământ cu frecvență redusă de ciclu licenţă. CeL a dezvoltat Campusul Virtual (CV) al UPT, mediu educațional online de suport academic pentru toate facultățile din cadrul UPT și pentru învățământul la distanță. De asemenea, CeL oferă suport şi organizează cursuri și evenimente dedicate educației online, resurselor educaționale deschise și accesului liber la educație, știință și resurse.

Patricia Manole