Premieră europeană: șapte masculi de zimbru au sosit în Banat

Premieră europeană: șapte masculi de zimbru au sosit în Banat

- in Locale, Slider, Social, Stiri, Turism
0

Tot mai mulți zimbri pot fi admirați la Armeniș, în județul Caraș-Severin. Șapte masculi de zimbru au sosit din Germania în Banatul Montan, prin proiectul LIFE RE-Bison, la sfârșitul lunii mai, și vor contribui la diversitatea genetică a populației de zimbri din libertate. Această relocare doar cu masculi de zimbru reprezintă o premieră europeană.

Cei șapte masculi provin din patru rezervații din Germania. Zimbrii au petrecut împreună șase luni în rezervația Donaumoos pentru a se cunoaște și a facilita procesul de adaptare odată ajunși în mediul necunoscut al Munților Țarcu.

După 6 ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuți în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munții Țarcu, iar acum am reușit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate științifică din Europa să înțeleagă mai bine specia și să avem rezultate bune în conservarea ei”, a afirmat Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.

După perioada de carantinare, masculii nou-veniți vor păși în liberate unde, mulțumită ultimelor două transporturi din acest an, acum există o populație de 100 de zimbri, cea mai numeroasă din România.

Acești masculi sunt încă tineri, dar la maturitate pot depăși 800 kg, în timp ce femela de zimbru poate atinge peste 600 kg. Masculii de zimbru sunt solitari și majoritatea timpului o petrec departe de grupul de female cu pui, dar revin în perioada de împerechere și peste iarnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *