Turiştii care-şi propun să admire zimbrii din judeţul Caraş-Severin au parte de o supriză inedită. Din această lună, la centrul de vizitare din Armeniş, Munţii Ţarcu, datele ştiinţifice despre zimbru sunt redate într-un format interactiv, prin cea mai mare proiecţie holografică din Europa. Astfel, vizitatorii care trec pragul centrului vor putea înțelege mai bine comportamentul și impactul zimbrilor asupra naturii, dar şi cum decurge o zi obişnuită din viaţa acestui animal fascinant.
Datele care „hrănesc” instalațiile sunt colectate în mod continuu din teren, de către stagiari din România și din străinătate. Aceștia lucrează la stația de cercetare din satul apropiat, Feneș, inaugurată în weekend-ul trecut.
Potrivit reprezentaţilor WWF România, din toamna acestui an, datele colectate la stația de cercetare vor fi transpuse în timp real și pe o platformă online care va transforma știința în poveste itinerantă. Prin urmare, oameni din întreaga lume vor putea urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune.
Centrul de vizitare și stația de cercetare din comuna Armeniş au fost realizate print-un grant din partea Elveției, în cadrul proiectului „Măgura Zimbrilor, laborator de inovație pentru natura sălbatică”. Refacerea populației de zimbri liberi din Munții Țarcu se realizează în cadrul proiectului intitulat „LIFE-Bison: Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România” finanțat de Comisia Europeană și implementat de WWF-România și Rewilding Europe.