Prea multă apă pentru agricultura din Timiș în 2018?

Prea multă apă pentru agricultura din Timiș în 2018?

Prea multă apă pentru agricultura din Timiș în 2018? Și da și nu. Fermierii susțin că porumbul și floarea soarelui arată excelent și s-au salvat, deși grâul a fost “lovit” cam tare de ploi.

Grâul a fost afectat și da și nu, spune Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Ceretare și Dezvoltare Agricolă Lovrin.  „Ploile intense și dese din ultimele două săptămâni au afectat calitatea grâului, dar nu într-o măsură foarte mare. De fapt a avut loc o spălare a indicilor de calitate ale bobului, nu cantitatea. Am estimat că în medie, în Timiș, s-au obținut 7 tone la ha grâu. E o producție foarte bună”, a explicat Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Timiș.

În prima fază, prășitoarele – floarea soarelui și porumbul – au scăpat. Culturile sunt excepțional de bine, dar depind și de tehnologiile și tratamentele aplicate de fiecare fermier. Pentru porumb și floarea soarelui aceste ploi au venit la fix. Floarea a înflorit deja și este foarte frumoasă. Nu sunt probleme fito-sanitare. Dacă de acum nu va mai ploua și va fi soare puternic, tot nu se va întâmpla nimic. Floarea va rezista, poate vor fi ușoare pierderi de calitate a bobului. Important ca acum să nu mai plouă, să se finalizeze recoltatul la grâu”, a spus  Petanec.

Gh. M.