Povestea „jupânilor pensionari” din Universitatea Politehnica Timișoara merge mai departe

Povestea „jupânilor pensionari” din Universitatea Politehnica Timișoara merge mai departe

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Scandalul din Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) ajunge oficial în instanță. Conducerea UPT va răspunde în fața legii pentru că menține mai mulți pensionari pe funcții de conducere, deși Carta UPT interzice strict acest lucru. Așa s-a decis în ședința de luni, 30 octombrie, a sindicaliștilor din Politehnică. Este vorba de doi decani, un prorector și nevasta unui alt jupan din Politehnica. Vor mai urma și alții printre jupânii ce țin cu dinții de funcții.

Din cunoștiințele noastre este un caz singular în țară, în mediul universitar, prin care autonomia universitară, care conform Constituției este garantată și Legii 1/2011, art.123, alin (1)-(3), este pusă sub semnul întrebării, de către Conducerea UPT, pe o logică simplistă, prin care Carta universitară este tratată ca un simplu document intern. În urma ședinței Comisiei de Conciliere și Mediere din data de 26.10.2017, nu s-a ajuns la nici un acord cu privire la situația sesizată. Practic Comisia a constatat că nu are atribuțiile și prerogativele necesare pentru a tranșa această problemă.

În urma ședinței Consiliului SLUPT, din data de 30.10.2017, s-a hotărât demararea acțiunii în instanțe  pe speța, care vizează art. 206, alin.(5) din Carta UPT, coroborat cu articolul 289, al (1), (3) și (6) din Legea 1/2011- Legea Educației Naționale – actualizată și Metodologia aprobată de Senatul UPT – care vizează prelungirea de activitate ca titular în UPT și totodată dacă a fost respectat Codul Muncii, cu privire la această speță. Am fost împuternicit de către Consiliului SLUPT, să fac toate demersurile pentru a merge în instanță, pe această speță.

Concluzia desprinsă în urma dezbaterilor din cadrul Consiliului SLUPT, este că numai o instanță de judecată poate da soluția, noi nu avem aceste prerogative.  Nu acuzăm pe nimeni, noi dorim să intrăm într-un climat de normalitate în UPT, respectiv să știm și noi dacă autonomia universitară garantată de Constituția României, există cu adevărat în România și care este forma corectă de exprimare, dacă nu Carta universitară.

Poate că unii cititori ai dvs. se întreabă,  cum este tratat acest subiect la celelalte universități din țară, răspunsul este simplu, unii au alte “repere morale” și nu au ajuns la asemenea discuții, deși la ei în Cartă nu există restricție printr-un astfel de articol, și-au dat demisia din funcția de conducere, nu s-au ascuns sub paravanul unor “interpretări legislative” și nici nu au așteptat ca cineva să le ceară acest lucru, au făcut acest gest pur și simplu din onoare, lucru care la noi, să interpreteze cititorii dvs. cum doresc. Să știți  că și la noi în UPT, există astfel de cazuri de Decani, Directori de Departament, Academicieni, care au ocupat anumite funcții de conducere și au părăsit funcția de conducere la împlinirea vârstei de pensionare, suntem onorati de prezența lor ca și cadre didactice de bază, în rândul colectivițății noastre academice, ar putea fi un exemplu bun de urmat.

O întrebarea pe care mi-o pun tot mai mulți colegi din țară: totuși ce îi reține să nu părăsească funcțiile de conducere? Nu îmi pot explica ce este: orgoliul, accesul la resurse, polițe de plătit, habar nu am de ce atâta înverșunare pe o chestiune atât de simplă. Aici nici măcar nu trebuie să dovedești cuiva că ai dreptate sau nu, este o chestiune de conștiință, dacă tot vorbim de mediul academic, care are pretenția de etalon al societății“, a declarat pentru www.banatulemu.ro președintele sindicatului din UPT, Corneliu Podoleanu.