Posibila creştere a taxelor îi fac pe oamenii de afaceri să-şi reducă investiţiile

Posibila creştere a taxelor îi fac pe oamenii de afaceri să-şi reducă investiţiile

- in Fără categorie
0
aurel-mihut
Aurel Mihuț:
Anul 2015  va fi afectat de măsurile electorale, de lipsa unui buget de stat pe anul viitor şi de posibila creştere a taxelor.
Cu toate că Guvernanţii, spun că taxele şi impozitele vor rămâne la fel, ba chiar vor scădea şi Taxa pe Valoarea Adăugată, nu au şi o explicaţie pentru cum va fi acoperit golul de 15 miliarde de lei lăsat de pomenile  electorale. În tot acest timp, unii dintre oamenii de afaceri spun că nu ştiu la ce să se aştepte  şi că le este teamă să mai facă investiţii serioase şi că măsurile electorale vor afecta economia României.
S-a afirmat  că,  pentru a susţine economia şi a accelera redresarea acesteia, sunt necesare următoarela măsuri :
1). Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, de la 24% până la 19%, având ca argument creşterea veniturilor populaţiei, iar veniturile suplimentare putând fi ulterior redirecţionate către consum, economisire sau investiţii.
2). Eficientizarea procedurile de rambursare de Taxă pe Valoarea Adăugată,  ar fi o altă masură extrem de importantă  pentru firmele din Romania, care ar putea utiliza Taxa pe Valoarea Adăugată,  recuperată de la bugetul de stat pentru investiţii, mult mai repede.
3). Extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% la o serie de alte alimente de baza, masură ce  ar avea un impact pozitiv mai ales la nivelul populaţiei, avand în vedere că, alimentele de bază au o pondere importantă în  consumul populaţiei şi nici nu ar conduce la o scădere semnificativă şi imediată a veniturilor bugetare.
4). Îmbunătăţirea colectării banilor din TVA, capitol la care conform statisticilor europene, România este codaşă.
Mai bine de jumătate din evaziunea fiscală estimată la 80 de miliarde de lei este generată de necolectarea de TVA.
Poate că una din aceste măsuri ar conduce şi la reducerea evaziunii fiscale. Nu?