PMP Timiș: Statutul Aleșilor Locali, transformat în Statutul Penalilor Locali

PMP Timiș: Statutul Aleșilor Locali, transformat în Statutul Penalilor Locali

- in Locale, Politica, Stiri
0

În ultimul an, zeci de primari și președinți de Consilii Județene au avut probleme cu DNA sau ANI. De la primarii de comune, până la Primarii de Municipii și o jumătate din Președinții de Consilii Județene, au fost reţinuţi preventiv, cercetați în libertate, plasaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Parte din dosare s-au finalizat cu sentințe de condamnare la pedeapsa închisorii, dispuse de către Instanța de Judecată cu executare sau cu suspendare, însă majoritatea acestor dosare se află în curs de cercetare sau pe rolul Instanțelor.  În acest context, preocuparea actualei clase politice este să se protejeze pe sine. Astfel, disperați ca își vor pierde funcțiile prea ușor, în urma unei condamnări penale, mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care vor să modifice două articole din Statutul Aleșilor Locali.

Aceștia urmăresc ca primarii, președinții de Consilii Județene, consilierii locali și județeni să își piardă mandatele doar dacă sunt condamnați la închisoare cu executare prin hotărâre rămasă definitivă. Cei 16 aleși, printre care și trei parlamentari de Timiș, Petru Andea ( PSD ), Dorel Covaci ( PSD ), Sorin Stragea (PSD ), vor ca aleșii locali care primesc închisoare cu suspendare, fie și prin sentință definitivă, să nu își piardă mandatul. Proiectul legislativ va intra pe ordinea de zi a Parlamentului în sesiunea de toamnă.

,,Formularea actuală <condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate>, prin modificările aduse articolelor 9 şi 15 din Statutul Aleşilor Locali va fi  înlocuită cu formula <condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu executare>.

Cu astfel de inițiative, cei trimiși de români în Parlament, ne arată încă o dată modul imoral în care se raportează la cetățean și la comunitatea pe care o reprezintă. Ne întrebăm cu ce autoritate  ar putea conduce sau reprezenta o comunitate un ales local condamnat penal cu suspendare ? Chiar le este atât de greu să se dezlipească de scaunul puterii?

“ În mod evident, este nevoie de o nouă clasă politică, curată, responsabilă și cu sentimentul și obligația morală a reprezentării intereselor celor ce i-au votat și nu a intereselor găștilor politice penale din care fac parte. Faptul că din cei 16 semnatari ai acestui proiect de lege, șase parlamentari sunt din PSD, dintre care trei din judetul Timis, doi din PNL, şase din UDMR, unul de la minorităţi şi unul de la ALDE, nu este întâmplător ! Această realitate ne demonstrează cât de mare este nevoia de schimbarea a întregii clase politice actuale !” a declarat Roxana Iliescu, președinte PMP Timiș.