Plan de urgenţă externă de intervenție, în Timiş

Plan de urgenţă externă de intervenție, în Timiş

- in Eveniment, Locale, Stiri
0

ISU Timiș a desfășurat un exercițiu de testare a Planului Extern de Intervenție, la un operator economic de producție a detergenților, în cazul unui incendiu la depozitul de materii prime, cu pericol de degajare a gazelor periculoase, incendiu produs în urma unui cutremur. Intervenția s-a derulat în sistem integrat, marţi, fiind antrenate toate structurile MAI și alte structuri competente, prin punerea în aplicare a Planului de Urgență Extern.

Scopul exercițiului a fost de a testa Planul de Urgență Externă şi de a identifica ce îmbunătățiri trebuie aduse pentru o intervenție cât mai eficientă în cazul unei situații de urgență și verificarea modului de intervenție a personalului din cadrul inspectoratului şi a celorlalte structuri cu atribuţii de intervenţie în situaţii de urgenţă.

La sosirea primelor echipaje la locul intervenției, s-a constatat că incendiul se manifesta cu violență, existând pericolul de propagare la zona de depozitare a etanolului, iar prima intervenție a fost asigurată de către serviciul privat pentru situații de urgență.
Înainte de sosirea pompierilor, a fost întreruptă activitatea în incinta operatorului economic, iar angajații au fost adăpostiți într-o zonă sigură. De asemenea, au fost luate toate măsurile de prevenire a poluării accidentale.

La nivelul ISU Timiș, a fost activată Grupa Operativă, care s-a deplasat la locul intervenției pentru a prelua coordonarea și conducerea intervenției și au fost alertate toate echipajele de intervenție din subunități.

La locul intervenției, s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială CBRN, o autospecială de Transport Victime Multiple, o autosanitară SMURD, o ambulanță SAJ, un punct medical avansat, 7 ofițeri și 33 de subofițeri, 2 echipaje de poliție, 2 echipaje de jandarmi, Formațiunea SALVO Timișoara, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, Garda Naţională de Mediu, 3 echipe canine de căutare-salvare și alte structuri.

Echipajele specializate au acționat continuu pentru limitarea și stingerea incendiului.

Din cauza vântului care a suflat din direcția Sud, s-a format un nor de fum și gaze toxice, cu risc de deplasare spre zonele populate adiacente, existând posibilitatea intoxicării persoanelor care locuiesc în apropiere.

La ora 13:35, s-a dispus introducerea semnalului Alarmă la Dezastre cu sirenele din dotare, pentru a informa populația din zonă despre pericolul intoxicării cu fum și gaze toxice, pe o distanță de până la 600 m, de la locul accidentului.
Ținând cont de posibilitatea existenței unui număr mare de victime, a fost amplasat un Punct Medical Avansat, în vederea trierii victimelor și transportul acestora la Unitățile de Primire Urgențe din spitale.

Au fost înregistrate 4 victime care acuzau dureri, stări de vomă și grețuri (simptome evidente de intoxicare cu fum), iar alte 3 persoane au suferit arsuri de gradul I și II, între 5 și 10% din suprafața corpului. De asemenea, o persoană care executa lucrări de termoizolație la acoperiș, a suferit o fractură la membrul inferior stâng și a rămas blocată la înălțime. Victimelor le-a fost acordat primul ajutor medical și au fost transportate la spital.

S-au dat câteva recomandări pentru populația din zona afectată: să-și mențină calmul și să nu intre în panică; să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise, să închidă geamurile și să nu intre în zona afectată; să se adreseze personalului medical, sau la Unitatea de Primire Urgențe, dacă au următoarele simptome: cefalee, amețeli, dureri, stări de vomă sau grețuri și să evite consumul de apă și produse agroalimentare din zona afectată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *