„Piața muncii cerea un masterat de relații internaționale în limba engleză”. Interviu cu profesorul Robert Reisz

„Piața muncii cerea un masterat de relații internaționale în limba engleză”. Interviu cu profesorul Robert Reisz

- in Educatie, Interviu, Slider
0

Universitatea de Vest din Timișoara îi așteaptă pe proaspeții licențiați cu o ofertă tot mai bogată de studii masterale. Unul dintre programe –„Dezvoltare internaţională și administrarea afacerilor globale“ – este o noutate absolută. Coordonatorul masteratului, Prof. Dr Robert Reisz explică de ce era necesar noul masterat și ce impact direct va avea pe piața muncii.

Miroslav Stanici: De ce un nou program de master la facultatea de științe politice?

Robert Reisz: Noul masterat se numește ”International development and management of global affairs (Dezvoltare internaţională și administrarea afacerilor globale)” și era nevoie de el pentru că piața muncii cerea un masterat de relații internaționale în limba engleză. Principalele oportunități de angajare ale absolvenților noștri sunt în activități de relații internaționale la firme multinaționale și acestea cer cunoștiințe cât mai bune de limbi străine. Și nu e vorba doar că absolvenții noștri trebuie să vorbească bine limba engleză, ei trebuie să stăpânească bine vocabularul relațiilor internaționale, ale dreptului internațional, al politicilor internaționale, economice, dar și sociale. E vorba despre limbajul dezvoltării internaționale.

Apoi, mai încercăm să ne apropiem cu acest masterat de piața muncii și prin includerea unei perioade de practică și a unui curs de management de proiect, dar și prin oferta de module opționale. Studenții noștri cer din ce în ce mai mult cunoștiințe practice, utile, care să le crească șansele de angajabilitate și ne străduim să răspundem acestei cereri pe care o găsim justificată. Modulele opționale vor permite accentuarea cunoștiințelor pe problematica europeană, respectiv pe cea africană.

M.S. Cine vor fi profesorii care vor preda în cadrul acestui master?

R.R. Vor preda în general cadrele didactice ale universității noastre, ceea ce ne permite să avem cursuri săptămânale. Eu am ajuns să prefer acest tip de organizare, cursurilor modulare predate de către profesori invitați care adesea sunt mai greu de asimilat, iar uneori se lovesc și de probleme de planificare. Fapt este că toate cadrele didactice au o bogată experiență internațională. 70% dintre cursuri sunt predate de către cadre didactice care au doctorate sau masterate obținute în străinătate, în limba engleză.

M.S. Câte locuri sunt disponibile?

R.R. 27 de locuri bugetate și 73 de locuri cu taxă.

M.S. Care sunt joburile pentru care sunt pregătiți viitori absolvenți?

R.R. Nu căutăm să pregătim specialiști pentru locuri de muncă care nu există. Așa cum spuneam, absolvenții noștri ajung aproape toți să lucreze în întreprinderile multinaționale din zona Timișoarei și lucrează în domeniul relațiilor internaționale și pentru asta îi și pregătim. Sigur, avem absolvenți ai masteratelor noastre de până acum care lucrează în organizații neguvernamentale, în presă sau chiar în guvern sau în administrația publică. Combinația de cunoștiințe economice, politice și juridice pe care o oferim, la care acum se va adăuga o solidă pregătire în limba engleză este ceea ce asemenea locuri de muncă cer.

M.S. Care sunt condițiile de admitere?

R.R. Putem admite absolvenți ai oricăror programe de licență, care au cunoștiințe bune de limbă engleză. Acestea pot fi demostrate prin orice diplome recunoscute de sistemul nostru educațional sau printr-un test organizat de către colegii noștri de la facultatea de litere. Va avea apoi loc un interviu la care căutăm în primul rând să aflăm motivația candidaților, planurile lor de viitor, și desigur felul cum se prezintă și se exprimă ei. Ne-ar place să avem un grup de masteranzi cu background cât mai divers, ceea ce ar duce la o experiență importantă de lucru în echipă și la posibilitatea ca masteranzii să învețe unii de la alții. De obicei masteratele noastre atrag licențiați în relații internaționale, științe politice, comunicare, filosofie, drept, istorie, științe sociale, dar ne-am bucura mult să înmatriculăm și agronomi, medici, ingineri sau economiști.

 a consemnat Miroslav STANICI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *