Peste 200 de studenți de la universitățile agronomice din țară, dar și din Republica Moldova, se întrec la Timișoara

Peste 200 de studenți de la universitățile agronomice din țară, dar și din Republica Moldova, se întrec la Timișoara

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” Timişoara a sărbătorit Agronomiada 2019 şi Ziua Regalităţii, vinery, 10 mai, prin organizarea mai multor evenimente sportive. Amintim că Ziua Regalității a fost ziua naţională a României timp de opt decenii şi ziua Dinastiei de Hohenzollern. Ea a rămas până în zilele noastre prilej de sărbătoare pentru Casa Regală şi pentru toţi susţinătorii monarhiei. Legea privind instituirea acestei sărbători este o recunoaştere a faptului că ea face parte neîndoielnic din destinul României.

Activităţile Agronomiada au avut loc în campusul universitar care dispune de un complex sportiv modern de nivel european, o adevărată “oază de sănătate”, desfăşurat pe 8.000 mp (sala de sport, sală de kinetoterapie, vestiare, două terenuri de minifotbal cu iarbă sintetică recent refăcute cu nocturnă, două terenuri tenis de câmp iarbă sintetică cu nocturnă, două terenuri tenis de câmp pe zgură cu nocturnă, un teren de baschet pe suprafaţă sintetică, un teren de volei pe nisip).

”Agronomiada 2019” este cel mai vechi concurs profesional, științific și sportiv dintre universitățile din România și Republica Moldova. Anul acesta la ediția XXXI au participat un număr de peste 220 de studenți   din universitățile de profil din Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, facultățile de Agronomie și Horticultură din Craiova și în premieră anul acesta Universitatea Agrară de Stat din Chișinău – Republica Moldova.

În cadrul concursului Agronomiada 2019, studenții au concurat la 25 de discipline din curricula specializărilor de agricultură, ingineria mediului, cadastru, horticultură, peisagistică, silvicultură, management și turism rural, zootehnie, ingineria produselor alimentare și medicină veterinară. De asemenea, au fost și 4 probe sportive: fotbal, volei pe nisip, dans sportiv și pescuit.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 10 mai, în Aula Magna ,,Iulian Drăcea” a U.S.A.M.V.B. Timișoara, unde profesor Ioan Hațegan a susținut o prelegere având ca temă importanța Zilei Regalității pentru România.

De asemenea, studenții și cadrele didactice ale U.S.A.M.V.B.T. au participat la un ”cross” care se va desfășura în campusul universitar.

Ne dorim ca prin acest eveniment să contribuim la educaţia prin sport a studenţilor noştri, la deprinderea unui stil de viaţă echilibrat, sănătos, la atragerea unui număr cât mai mare de studenţi în activităţile sportiv-recreative şi competiţionale. De asemenea, vrem să atragem studenţii sedentari în activităţile sportive, competiţia sportivă şi jocul fiind mijloace de întrecere, socializare, emulaţie şi spirit de fair-play”, este mesajul USAMVB.

Unul dintre sponsori este Emiliana West Rom Dudeștii Vechi Timiș – cea mai mare firmă din agricultura din Timiș. Sebastiano Stoppa, directorul administrativ, a transmis mesajul său: „Avem trei ani de când sprijinim Agronomiada și Zilei regalității. USAMVB are o excelentă bază sportivă. Această importantă manifestare îi unește pe tinerii studioși prin sport, iar un student sau elev care face sport și învață bine atunci va ieși un foarte bun specialist în agricultură. Emiliana are investiții masive făcute în tehnologii și noi suntem cei mai buni și datorită calităților superioare ale inginerilor care lucrează la noi. Ei au vârste cuprinse între 30 -36 ani și au absolvit USAMVB Timișoara. Cu acest prilej, noi mulțumim USAMVB că pregătește tineri capabili să aducă performanță în agricultură acolo unde sunt. Nu poți să faci performanță cu angajați mediocri. USAMVB pregătește ingineri agronomi foarte buni și astfel ajungi la succes”.

Amintim că, în 30 iulie 1945, Regele Mihai I al României promulga Legea 617 privind înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara. După aproape 70 de ani, în 30 mai 2013, în prezenţa ASR Principele Radu, a oficialităţilor şi a membrilor comunităţii academice, a avut loc loc ceremonia privind modificarea denumirii instituţiei academice în USAMVB Regele Mihai I al României din Timișoara.

Gh. M.