Personalitățile bănățene și Centenarul Marii Uniri sărbătorite la Comloșul Mare în Timiș

Personalitățile bănățene și Centenarul Marii Uniri sărbătorite la Comloșul Mare în Timiș

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Ediția a IX-a a Simpozionului „Personalități Bănățeneˮ a fost organizat de Primăria Comloșul Mare și de Asociația culturală „Suflet Nouˮ, joi 16 august. Evenimentul a avut loc cu prilejul hramurilor  Bisericii Ortodoxe și Greco-Catolice și ale Zilelor Comloșului Mare.

Cu acest prilej, au luat cuvântul mai mulți profesori universitari și au vorbit despre personalitățile comloșene făuritoare ale Marii Uniri. Simpozionul a fost moderat de prof. Gavril Baloc, redactor-șef adjunct al revistei „Suflet Nouˮ, revista satului bănățean. Programul artistic a fost susținut de corurile bisericilor din localitate, care au interpretat un repertoriu bogat de pricesne și cântece patriotice.

Scopul manifestării spiritual-culturale a fost de a evidenția contribuția personalităților comloșene pentru menținerea credinței strămoșești, a conștiinței naționale, a limbii române și a datinilor tradiționale, pentru înfăptuirea visului ancestral de unitate al națiunii române de pe cuprinsul întregii vetre strămoșești românești. La final toți cei prezenți la simpozion au ieșit la Crucea Albă din localitate, unde sunt prezentați participanții la Marea Unire de la Alba-Iulia din 1918. Aici, un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire pentru eroii comunității. Totodată, a fost depusă și o coroană de flori în amintirea delegației comloșene, iar pr. Zaharia Pereș a transmis mesajul părintelui mitropolit Ioan că acești eroi „nu vor fi uitați niciodată și vor fi pomeniți pe mai departe la altarele bisericilor bănățeneˮ.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *