Percheziții la cămătari din Timișoara: cum ajungeau victimele să rămână fără case

Percheziții la cămătari din Timișoara: cum ajungeau victimele să rămână fără case

- in Eveniment, Locale, Slider, Stiri
0

Procurorii DIICOT și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la Timișoara, Dumbrăvița și Suceava, la 17 cămătari. Aceștia vor fi audiați, astăzi, la sediul DIICOT Timișoara.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010 – 2017, cămătarii acordau împrumuturi în bani unor victime care semnau contracte ce prevedeau dobânzi mari, iar garanție erau puse imobilele pe care le dețineau.  În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen sumele de bani, se demara procedura executării silite, în regim de urgență.

“În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau niciun fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuințe pentru că nu au mai fost în măsură să achite dobânzile percepute. De asemenea, înainte de executarea silită, membrii grupului infracțional recurgeau la amenințări și agresiuni fizice pentru a determina victimele să renunțe la imobilele în care locuiau fără a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor, comunică DIICOT, prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau, au ajuns să rămână fără locuințe. Ulterior deposedării de imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la circa 3,5 milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *