Pe secetă și coronavirus a început campania agricolă de primăvară, în Timiș

Pe secetă și coronavirus a început campania agricolă de primăvară, în Timiș

- in Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

În județul Timiș a început campania agricolă de primăvară, deși este secetă și persistă amenințarea coronavirsului. Astfel, anul acesta, fermierii vor semănă 180.000 ha de porumb, 77.000 ha de floarea soarelui și 22.000 ha de soia, pe lângă cele 137.000 de ha cu grâu care au fost semănate în toamnă.

Grâul de toamnă (137.000 ha), orzul și orzoaica (13.000 ha) au intrat bine în vegetație, conform fenofazei în care ne găsim. Înfrățirea este bună și foarte bună. Nu sunt probleme cu bolile foliare. Pe alocuri a fost prezentă făinarea și septorioza dar s-au făcut tratamente la timp și nu sunt probleme majore. Credem că șocul termic (temperaturi nocturne de -20C, -60C) au stopat evoluția bolilor foliare. Rapița de toamnă pentru sămânță (20.000 ha) se prezintă în general bine. Cam jumătate din suprafață are apărută tulpina floriferă și au apărut butonii florali. Sunt probleme fitosanitare în sensul că au apărut atipic în noiembrie și februarie, gândacul rapiței (Meligethes aeneus) și în prezent gărgărița florilor și a silicvelor (Ceutorhynchus sp.). Fermierii au făcut la timp tratamente fitosanitare. Talia plantelor este însă, în general mică față de talia caracteristică soiurilor respective. Pregătirea patului germinativ este destul de greoaie, datorită deficitului de apă din sol. Întâlnim sol reavăn doar la adâncimea de 7-8 cm. Scontăm pe utilajele moderne de prelucrat solul și pentru semănat, care vor asigura semănăturile de primăvară de calitate. La porumb și floarea soarelui fermierii folosesc sămânță de calitate, tratată, din hibrizi din gama timpurii-târzii adaptați pentru zona de vest. S-a finalizat erbicidatul culturilor agricole semănate în toamnă. Se execută erbicidatul preemergent la culturile de primăvară, conform tehnologiei, precum și tratamentele la sămânță și materialul săditor”, a explicat prof. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș, după o cercetare extinsă, făcută timp de două zile, prin discuții telefonice directe cu fermierii din opt zone ale județului, în 7 și 8 aprilie.

În județul Timiș, grâul de toamnă este cultivat pe 137.000 ha, orzul și orzoaica pe 13.000 ha și au intrat bine în vegetație. DAJ Timiș transmite tuturor fermierilor Sărbători Pascale cu sănătate, speranță și liniște sufletească.