Pe motiv de coronavirus, bănățenii romano-catolici au ratat tradiționalele pelerinaje de Florii

Pe motiv de coronavirus, bănățenii romano-catolici au ratat tradiționalele pelerinaje de Florii

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Credincioșii catolici, reformați, lutherani, calviniști, protestanți din întreaga lume au celebrat azi, 5 aprilie, Duminica Floriilor. Sărbătoarea, care deschide ciclul sărbătorilor pascale, amintește de Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, de ziua în care a fost primit cu flori și ovații de mulțimea adunată să-L întâmpine. Pe parcursul acestei Săptămâni a Patimilor, credincioșii sunt invitați în mod deosebit să se spovedească și să se pregătească de Învierea Domnului. Pentru Biserica Romano-Catolică, Duminica Floriilor coincide în fiecare an cu Ziua Tineretului.

Credincioșii romano-catolici din România obișnuiau să ia parte anual în bisericile din întreaga țară la Sfânta Liturghie de Florii, care începe cu binecuvântarea ramurilor de salcie, acestea simbolizând ramurile de finic cu care L-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus. În acest an, din cauza confruntării cu COVID-19, începând cu Duminica Floriilor și ulterior în fiecare zi a Săptămânii Patimilor, serviciile religioase se celebrează după un program special, conform timpului liturgic și cu respectarea măsurilor luate de autoritățile naționale spre a stopa răspândirea coronavirusului.

Contextul actual a făcut și face imposibilă participarea fizică a credincioșilor în locurile obișnuite pentru a spune rugăciuni. Așadar, în acest an slujba de Florii s-a desfășurat și în „biserica de acasă”, nu doar în lăcașurile de cult, iar membrii aceleiași famili au putut viziona și asculta online, împreună sau individual, la televizor ori la radio slujbele religioase ținute de preoți în biserici.

În capitala Banatului, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Gheorghe” din Piața Unirii era în mod tradițional punctul central de desfășurare a ceremoniilor prilejuite de sărbătorile pascale, întrucât aici oficia episcopul diecezan de Timișoara. Astăzi, Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată în capela Ordinariatului Episcopal, situat în apropierea Domului, pe strada Augustin Pacha. Chiar și în actualul context, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timişoara, a ținut Sfânta Liturgie de Florii în trei limbi: germană, maghiară și română. La finalul slujbei religioase, a fost marcată Ziua Tineretului, semnificația sa fiind explicată și cu o zi mai înainte de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál.

Întreaga festivitate a putut fi urmărită online, fiind transmisă în direct din Palatul Episcopal Romano-Catolic din Timișoara. Credincioșii din cele cinci parohii romano-catolice timișorene și cei din parohiile: Mailat, Dudeștii Vechi, Vinga, Arad-Șega, Arad-Gai, Ineu, Lipova, Bocșa, Reșița I, Reșița II și Carașova (toate aparținând Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara) s-au putut afla alături de păstorii lor spirituali tot în același mod.

Tradiționalele pelerinaje de Florii la Domul din Piața Unirii și Basilica Maria Radna (cele mai faimoase din Banat cu prillejul acestei importante sărbători dedicate lui Isus Cristos) nu au mai avut loc astăzi, în timp în anii anteriori procesiunile erau impunătoare, pline de viață și de culoare.

Texte foto:
1. Domul (singuratic) din Piața Unirii, la vremuri de coronavirus
2. Slujba de Florii într-un Dom arhiplin (18 aprilie 2019)

Patricia Ștefan