Pe Bojin l-au năpădit amintirile în curtea casei de la Chizătău, la Muzeul Satului Bănăţ(e)an: „Sunt de la sat şi nu pot să mă dezic”

Pe Bojin l-au năpădit amintirile în curtea casei de la Chizătău, la Muzeul Satului Bănăţ(e)an: „Sunt de la sat şi nu pot să mă dezic”

- in Administratie, Locale, Recomandari
0

 

Amintirile nu-l chinuiesc pe liderul Consiliului Judeţean (CJ) Timiş Titu Bojin, ba din contră. Preşedintele CJ Timiş şi-a adus aminte cu plăcere, astăzi, de copilăria sa. A fost invitat la inaugurarea unei noi gospodării (din Chizătău) la Muzeul Satului Bănăţean şi şi-a amintit de timpurile când mergea la şiruit (tăierea bururienilor dintre culturile de grâu, porumb) ţinând calul de căpăstru, ori de cuvinte „de la ţară”, pe care mulţi le-au cam uitat.

Gospodăria din Chizătău a fost donată muzeului de Doru Bot. Ansamblul cuprinde două case de locuit, una de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu pereți de lemn lipiți cu lut la interior și exterior. Cea de-a doua clădire este construită la începutul secolului al XX-lea, este tot din lemn și reprezintă modelul clasic de locuință a unui sătean bănățean înstărit din acea epocă. Practic, începând de astăzi, ansamblul muzeal numără 25 de gospodării.

“Muzeul Satului este o zonă tot mai frumoasă, cu tot mai multe exponate şi tot mai mare interes din punct de vedere al publicului şi cu interes din partea celor care au donat şi donează tot felul de obiecte şi tot felul de articole care pot fi văzute de cei care au părăsit zonele rurale. Sunt de la sat şi nu pot să mă dezic. Când vezi articolele începi să-ţi aduci aminte şi denumirile, nemaifolosindu-le începi şi să le uiţi, vorbeşti de răstarniţă, de dolaf, vălău, ori alte lucruri şi cuvinte deosebite în zona satului, cuvinte care încet-încet se pierd”, spune Bojin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *