“Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură”, la Timișoara

“Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură”, la Timișoara

- in Actualitate, Cultura, Locale, Stiri
0

Povestea unui proiect inedit. Și o temă mai actuală ca niciodată. Cea a patrimoniului industrial. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș continuă seria manifestărilor din cadrul proiectului Serile patrimoniului, cu o întâlnire inedită. “Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură” este titlul evenimentului care are loc în 15 octombrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor.

La fel ca întreaga Vale a Jiului și, de fapt, toate orașele post-industriale, Petrila trece printr-un proces de regăsire a unei rațiuni de a fi. Dincolo de resemnare sau fatalism, atitudini întâlnite cu precădere în discursul colectiv, orașul continuă să se contracte lent, rezultat al diminuării activităților economice care i-au determinat inițial apariția. În acest peisaj post-industrial, specific din perspectivă socio-economică şi culturală, intervenţiile asupra patrimoniului industrial sunt strâns legate de asumarea unui program general de regenerare prin cultură. Parcursul de până în prezent arată doar primele etape ale unui proces amplu de reconversie care se construiește treptat și influențează viitorul întregii comunități. Faptul că Mina Petrila devine un nou centru al orașului reprezintă șansa unei schimbări în discursul general, de la resemnare la optimism şi de la fatalism la ataşamentul la valorile comune care formează comunitatea petrileană la apusul mineritului“, spune arhitectul Mihai Danciu

“Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură” este un eveniment desfășurat în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural, sub egida DOM100 și în colaborare cu Asociația Marele Ecran.

Întâlnirea din 15 octombrie va debuta cu proiecția filmului “Planeta Petrila” – producție regizată de Andrei Dăscălescu și distribuită de Transilvania Film. Proiecția va fi urmată de o serie de discuții pe tema patrimoniului industrial. Invitați ai evenimentului sunt Ion Barbu și arhitectul Mihai Danciu.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *