Patriarhul Daniel își plătește oficial datoria, duminică, la Timișoara. Ioan Selejan întronizat mitropolit al Banatului

Patriarhul Daniel își plătește oficial datoria, duminică, la Timișoara. Ioan Selejan întronizat mitropolit al Banatului

- in Actualitate, Locale
0

Înaltpreasfințitul Ioan Selejan va fi întronizat duminică mitropolit al Banatului. Ceremonia va începe în jurul orei 11.30 la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La marele eveniment participă și patriarhul Daniel, șeful BOR. ÎPS Ioan îi urmează în funție lui Nicolae Corneanu ce s-a stins din viață în urmă cu trei luni.

Noul Mitropolit al Banatului a fost ales de Sinodul Mitropolitan prin metoda votului secret. Ioan Selejean a câștigat în al doilea tur de scrutin acumulând cu șase voturi mai mult decât PS Lucian Mic, episcopul Carnsebeșului.

Înaltpreasfințitul Ioan Selejan este omul de încredere al patriarhului Daniel. Cu voturile sale Daniel a fost uns patriarh în 2007. Înaltpreasfințitul Ioan Selejan a candidat atunci la alegerile pentru funcția de patriarh doar pentru a lua din voturile ÎPS Bartolomeu Anania. În 2007 Daniel Ciobotea,  mitropolit al Moldovei și Bucuovinei în acea vreme devenea patriarh în al doilea tur de scrutin. Daniel a obținut 95 de voturi, Bartolomeu Anania 66, în timp ce Ioan Selejan a adunat 18 voturi în primul tur. În al doilea tur voturile episcopului Ioan din acea vreme s-au dus către Daniel. Acum Patriarhul i-a întors serviciul.

 

Noul mitropolit al Banatului s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, Bihor. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea și apoi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. La 4 ani de la terminarea studiilor universitare viața sa s-a schimbat definitiv. A mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *