Parlamentarii PSD Timiș chemați la bilanț de reprezentanții sindicatelor din CNS Cartel ALFA și CNSLR – Frăția

Parlamentarii PSD Timiș chemați la bilanț de reprezentanții sindicatelor din CNS Cartel ALFA și CNSLR – Frăția

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0

Parlamentarii PSD au participat joi, 9 noiembrie, la o întâlnire cu sindicaliștii din Timiș. Întâlnirea a avut loc în Sala Revoluției a CJT, iar din partea PSD au participat senatorii Eugen Dogariu și Adrian Diaconu, și deputații Adrian Pau și Matei Suciu. Din partea sindicatelor au participat Corneliu Podoleanu, președinte UST – filiala Timiș, și vicepreședinții Zbercea, Popa, Pristoleanu, Duma – secretar UST, Iancu – Sindicatul IT, Negrei – Sindicatul PMT. Din partea CNSLR – Frăția – filiala Timiș au fost șase delegați – conduși de președinte A. Negoiță

În deschidere am subliniat că este de datoria PSD – ca partid social democrat – să susțină modificările Legii 62/2011 – Dialogului Social, venite de la mișcarea sindicală. Am sesizat faptul că la capitolul comunicare PSD-ul atât la nivel central cât și local este deficitar și că practic Dialogul Social “se mimează” – conform actualei legi 62/2011, lucru recunoscut și de parlamentarii prezenți.

Am înmânat propunerea de modificare la Legea Dialogului Social 62/2011 venită din partea celor 5 Confederații – unde am punctat câteva aspecte, legate de deblocarea negocierilor/reintroducerea – Contractului Unic la nivel Național, respectiv CCM – la nivel de sectoare de activitate (din 2011 – ele practic – nu mai există), numarul necesar pentru infiintarea unui sindicat de 3 membri fondatori – în loc de 15 cum este acum, cu posibilitatea înființării (reînființării) sindicatelor județene. Am reiterat ideea că – CCM- ul la nivel de unitate trebuie să se aplice  doar membrilor de sindicat (am dat exemplul POLONIA membră a UE), respectiv o micșorare la procentul de reprezentativitate de la (50+1)% la 33%, abrogarea art.138 din lege – care interzice negocierea de drepturi salariale – la bugetari (administrație, educație, etc), respectiv o descentralizare care să întărească mișcarea sindicală locală – UST-urile să poată să participe de drept la negocieri la sindicatele afiliate fără reprezentativitate – propunerile au fost îmbrățișate de toți cei prezenți. Parlamentarii PSD de Timiș  – au promis că îl vor aduce pe Ministrul Dialogului Social la Timișoara, pentru a putea dezbate pe aceste modificări, eventual adăugarea celor menționate mai sus. Parlamentarii au mai  promis că în momentul în care legea va ajunge în Parlament, vor să organizăm o nouă întâlnire pe această temă, pentru a vedea ce nu este trecut în propunerea Guvernului, să o propună dânșii ca amendament la lege”, spune președintele UST – filiala Timiș, Corneliu Podoleanu.

Au fost ridicate și alte probleme precum: legate de legea 153/2017 – administrație – Sindicatul PMT – Negrei; scăderea salariilor de la 1 ian. 2018 – în domeniul IT -Sindicatul IT- Iancu; scad salariile și la societățile aflate în insolvență- Sindicatul UMT – Zbercea; probleme legate de autonomia universitară, recte de respectare a Cartei UPT , art 206, alin 5 – de către Consiliul de Administrație, cu privire la pierderea funcției de conducere – la împlinirea vârstei de pensionare 65 de ani – Sindicatul SLUPT – Podoleanu; probleme legate de propunerile M.A.I.  de  modificare a probelor sportive și eliminarea baremului de înălțime pentru admiterea în școlile de poliție, începând cu  01.01.2018 – SNPPC-  Popa.

Parlamentarii PSD – au luat act de cele relatate și au promis că se vor ocupa ca acestea să ajungă la nivel central pentru informare și găsirea unor soluții de rezolvare, unele probleme nu țin neapărat de dânșii, ci de executiv. Legat de legea Dialogului Social 62/2011 – ne-au asigurat de tot sprijinul cu rugămintea ca și ceilalți colegi sindicaliști din restul țării, să organizeze astfel de întâlniri cu tema dezbătută în Timiș. Discuțiile au fost deschise și aplicate, dar legat de sprijinul efectiv – promis de parlamentarii din arcul guvernamental – noi sindicatele am fost duse de prea multe ori cu zăhărelul, de toțí – indiferent de culoarea politică,   nu mai credem în vorbe, vrem fapte, vedem ce o să fie după luna ianuarie 2018 și în funție de rezultate – vom acționa în consecință”, mai spune Podoleanu.