Până joia viitoare, toți contribuabilii cu afaceri de până în 220.000 de lei trebuie să depună noile declarații 392

Până joia viitoare, toți contribuabilii cu afaceri de până în 220.000 de lei trebuie să depună noile declarații 392

- in Economie, National, Stiri
0

25 februarie este data-limită până la care toți contribuabilii, indiferent de forma lor de organizare, trebuie să depună la Fisc declarațiile informative 392A și 392B aferente anului 2015. Astfel, obligația este valabilă atât pentru firmele plătitoare, respectiv neplătitoare de TVA, cât și pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, asociații și fundații. Recent, Fiscul a adoptat noi variante ale acestor formulare și a actualizat instrucțiunile de completare, luându-se în considerare prevederile noului Cod fiscal. Printre noutăți se află posibilitatea ca declarațiile 392 să fie transmise online.

Până pe 25 februarie, unii operatori economici trebuie să depună la Fisc declarațiile informative privind operațiunile din sfera TVA, desfășurate în anul 2015 (392A și 392B), informații pe baza cărora se stabilește contribuția României la bugetul Uniunii Europene.

Fiscul a aprobat recent un act normativ prin care modelul și conținutul acestor două formulare de declarații informative au fost actualizate în concordanță cu prevederile noului Cod fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Astfel, Ordinul ANAF nr. 522/2016, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 78 din 3 februarie 2016 și care a intrat în vigoare la data publicării, a modificat formularele și a adoptat noi instrucțiuni de completare și o nouă procedură de depunere. Acesta a înlocuit Ordinul ANAF nr. 93/2014, prin care formularele 392 erau reglementate până acum.

Declarațiile pot fi depuse și online

Declarațiile 392A și 392B se depun până pe 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare, la organul fiscal competent.

În ceea ce privește modalitățile de depunere, este important de știut că, din acest an, potrivit noilor reglementări cuprinse în Ordinul ANAF nr. 522/2016, cele două declarații pot fi depuse la registratura organului fiscal competent și la poștă, prin scrisoare recomandată, ca și până acum, dar și prin e-mail.

Formularele vor fi editate, în 2016, tot în două exemplare, dintre care unul va fi semnat și depus la unitatea fiscală, împreună cu suportul electronic, iar unul va fi păstrat de persoana impozabilă.

Contribuabilii pot descărca formatele electronice ale formularelor 392A și 392B cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție gratuit de unitățile fiscale, care poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, portalul Fiscului.

Ce amenzi riscă cei care nu depun la timp aceste declarații?

Conform noului Cod de procedură fiscală, nedepunerea declarațiilor 392 se sancționează cu amendă cuprinsă între 12.000 și 14.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii și mari, respectiv între 2.000 și 3.500 de lei pentru ceilalți contribuabili.

Sursa: Avocatnet.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *