Orasul maghiar Veszprem, aflat langa Balaton, a deschis oficial anul Capitalei Europene a Culturii FOTO

Orasul maghiar Veszprem, aflat langa Balaton, a deschis oficial anul Capitalei Europene a Culturii FOTO

- in Cultura, Locale, Slider, Social, Stiri
0

Veszprem, un oraș din Ungaria care numără aproximativ 60.000 de locuitori, aflat lângă Lacul Balaton, deține în acest an, alături de Timișoara și orașul grecesc Elefsina, titlul de Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul oficial de deschidere a avut loc în acest weekend, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare.

Cei din Ungaria care se ocupă de implementarea proiectului au pregătit un program bogat pentru a marca acest eveniment deosebit de important. Punctul culminant a fost sâmbătă seara, când s-a desfășura un spectaculos show de videomapping în centrul istoric, în timpul căruia a fost prezentată istoria locului, tradițiile și obiceiurile, prin dans și muzică.

În timpul aceleași seri, în diferite locuri din Veszprem au fost organizate concerte, unele chiar în vitrină sau iglu. Printre artiștii invitați s-a numărat și dj-ul timișorean K-LU, care a deschis concertul muzical principal al serii oferit de austriecii de la Kruder and Dorfmeister.

Veszprem impresionează prin numărul de clădiri istorice, printre care un castel, mai multe biserici și catedrale, dar și un turn. Multe dintre acestea se află în plin proces de reabilitare.

Interesant este faptul că Veszprem deține titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 alături de 116 orașe și localități din regiunea Bakony – Balaton. În total, pe parcursul acestui an, vor avea loc aproximativ 3.000 de evenimente. Printre altele, organizatorii pregătesc câte un festival al muzicii în fiecare lună. Asta ținând cont de faptul că Veszprem a fost declarat Orașul Muzicii UNESCO. De asemenea, clădiri abandonate vor fi puse în valoare, printre care un fost orfelinat care va deveni centru de cultură și agrement. Totodată, o fostă termocentrală va găzdui un festival de lumină și muzică electronică și experimentală.

Vrem să atragem turiști în regiune și în afara sezonului cald, astfel că pregătim evenimente care se vor desfășura pe tot parcursul anului”, a afirmat Friderika Mike, din partea asociației care se ocupă de Veszprem – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Nu ne-am setat ținte numerice cu privire la turiști, ci ne dorim să scoatem în evidență frumusețea acestei regiuni, să o poziționăm cât mai bine în Europa. Foarte mulți turiști vin la Budapesta, dar puțini știu că la o distanță de doar o oră se află regiunea Balaton”, a declarat Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării.

Timișoara va deschide oficial anul Capitalei Europene a Culturii în perioada 17 – 19 februarie.

Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern li restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”, a afirmat Ovidiu Megan, directorul Asociației TM2023, prezent la evenimentul de deschidere din Veszprem.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *