Opt case tradiționale din Charlottenburg, propuse a fi reabilitate prin PNRR

Opt case tradiționale din Charlottenburg, propuse a fi reabilitate prin PNRR

- in Administratie, Locale, Stiri
0

În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care dorește să obțină finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai exact, banii ar fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale din Situl rural „Satul Charlottenburg” din județul Timiș. Suma maximă ce poate fi accesată se ridică la 480.000 de euro.

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare  turistică  include  organizarea  de  tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Beneficiile pentru comunitate sunt numeroase și remarcabile: conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, crearea de facilități pentru evenimentele culturale.

De asemenea, prin cererea de finanțare sunt explicate și avantajele economice. Astfel, se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

”, transmite Alin Nica.

Din cadrul comisiei de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Muzeului Satului Bănățean.

Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă toate documentele vor trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie. Contractarea va fi realizată de către comuna Bogda, iar în procesul de implementare, Primăria va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *