Operaţiile cu robotul de la Spitalul Judeţean Timişoara fac MINUNI pentru bolnavii de cancer. Cum îi ajută să se recupereze mai uşor

Operaţiile cu robotul de la Spitalul Judeţean Timişoara fac MINUNI pentru bolnavii de cancer. Cum îi ajută să se recupereze mai uşor

- in Locale, Sanatate, Stiri
0
robot davinci

15 pacienţi din vestul ţării, diagnosticaţi cu cancer rectal, prostatic şi uterin, au primit şansa la o viaţă normală, după ce au fost operaţi la Spitalul Judeţean Timişoara cu robotul, în ultimele luni. Robotul de ultimă generaţie, cu ajutorul căruia chirurgii operează din fotoliu, a fost achiziţionat în cadrul proiectului finanţat cu bani europeni ROBOCAPE.

Tot în cadrul acestui proiect au fost asiguraţi şi banii necesari cumpărării consumabilelor pentru operaţiile cu robotul, care costă aproximativ 6.000 euro pentru fiecare intervenţie chirurgicală. În cazul în care aceşti bani nu ar fi fost alocaţi, robotul stătea nefolosit la Spitalul Judeţean Timişoara, pentru că Ministerul Sănătăţii nu vrea să finanţeze un program naţional pentru chirurgia robotică.

În cadrul proiectului ROBOCAPE, derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, nu doar că a fost achiziţionat un robot chirurgical, ci a fost realizată şi o platformă de cercetare formată din patru laboratoare. Este vorba de un laborator de diagnostic, de ablaţie şi intervenţii de rezecţii tumorale, de anatomie patologică şi de prelucrare a datelor. Platforma de cercetare are ca scop obţinerea unor date ce vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea procedurilor legate de prevenirea, diagnosticul şi tratamentul cancerului pelvin.

“Chirurgia minim invazivă robotică facilitează accesul prin instrumentarul pe care-l are, adică acele braţe care execută comanda chirurgului, în spaţii extrem de mici. Astfel, creşte calitatea vieţii pentru că nu tăiem doar pentru a evita extinderea tumorii. Prevenim incontinenţa urinară după operaţiile de prostată sau se pot evita anusurile contra naturii în cancerele de rect. Cele patru laboratoare nu pot funcţiona unul fără altul. Etapele sunt în felul următor: întâi pui diagnosticul, apoi faci îndepărtarea tumorii, pe care o dai la studiu la laboratorul de anatomie patologică. Deci, proiectul a fost gândit ca un lanţ trofic”, a declarat medicul Lazăr Fulger, şeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Judeţean Timişoara, în care funcţionează cele patru laboratoare.

Medicii de la “Judeţean” au bani pentru realizarea a încă 150 de operaţii cu robotul, timp de un an, apoi vor încerca să depună un proiect transfrontalier, astfel încât să aibă consumabile şi petru intervenţiile chirurgicale din următorii ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *