Operație în premieră la Spitalul Județean Timișoara la un pacient de 14 ani

Operație în premieră la Spitalul Județean Timișoara la un pacient de 14 ani

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunță o intervenție de embolizare a unei malformații arterio venoase profundă pe cale venoasă pentru un pacient în vârstă de 14 ani, intervenție realizată în premieră națională, cu succes, la începutul acestei săptămâni.

Procedura de embolizare presupune ocluderea malformatiei cerebrale pe cale minim invazivă (abord arterialfemural și mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale și de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care să află situată malformatia cerebrală) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat în dotarea unității noastre.

Uzual aceste intervenții de embolizare se efectuează prin abord arterial însă în acest caz specific datorită anatomiei arteriale dificile și a riscului de a induce un deficit neurologic permanant pacientului s-a optat pentru varianta abordului venos mai exact s-a practicat o punctie a venei jugulare drepte de la nivel cervical după care venă de drenaj a malformatiei cerebrale a fost cateterizată iar injectarea de material embolic specific a dus în final la excluderea completă a acestei malformații cerebrale din circulația intră-cerebrală.

Pacientul a suferit o ruptură a acestei malformații în urma cu circa 3 luni iar echipa neurochirurgicala de garda a evacuat hematomul cauzat de sângerarea acestei malformații iar evolutia pacientului a fost una favorabilă din punct de vedere clinic. Pacientul se recuperează favorabil.

Abordarea pluridisciplinară neurochirurgie – neuroradiologie intervențională a acestui caz dificil a fost cheia succesului terapeutic pentru acest caz. Totodată, în cursul acestei săptămâni au fost tratate cu succes prin embolizare alte 5 anevrisme cerebrale iar pacienții cu vârste cuprinse între 37 și 69 de ani au avut nevoie, în medie, de 3 zile de internare.

Introducerea noilor tehnologii medicale de genul tratamentului neuroendovascular minim invaziv și a abordului pluridisciplinar al cazurilor complexe neurochirurgicale s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani în unitatea noastră iar creștera numărului de cazuri tratate în acest mod este un obiectiv important al echipei noastre.

Echipa operatorie a fost coordonată de dr. Cristian Mihalea -CHU Bicetre, Paris, Franța, și formată din dr. Adrian Tutelca și dr. Cătălin Juratu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *