Obiecte arheologice, de la Berzovia, de pe vremea romanilor, la Muzeul Național al Banatului

Obiecte arheologice, de la Berzovia, de pe vremea romanilor, la Muzeul Național al Banatului

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Obiecte arheologice de pe vremea romanilor, la Muzeul Național al Banatului. Este vorba despre expoziția Berzovia – un castru de legiune la marginea imperiului. Berzobis și urbanistica Daciei Romane.

Expoziție prezintă o parte relevantă a rezultatelor ultimelor cercetări arheologice din mari situri de epocă romană din Dacia. Pe lângă expunerile generale, în cele 15 postere sunt înfățișate aspecte din timpul săpăturilor, planuri și reconstituiri din Berzobis (Berzovia, jud. Caraș-Severin), Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, jud. Hunedoara), Apulum (Alba-Iulia) și Napoca (Cluj-Napoca).

Se sapă de 50 de ani, dar despre Berzovia știm de la austrieci. Ei sunt primii care au descoperit că la Berzovia sunt ruine romane și este foarte important de menționat că, deși astăzi arheologii sunt interesați mai mult de structuri la Berzovia, piesele sunt în număr destul de mic. Ceea ce puteți vedea la Muzeul Banatului este un număr redus de artefacte, dar foarte importante, însă pe vremea austriecilor, lucrurile stăteau altfel. Atunci se puteau descoperi comori la Berzovia și se puteau face mari averi. Cum, practic, ei au descoperit castrul, au demontat și au revândut caramidă cu caramidă structurile romane. De aceea, astăzi, la Berzovia găsim foarte puține lucruri. Găsim tălpi de fundații, găsim fundații, și ne socotim foarte norocoși când descoperim o structură din piatră. În general, castrul de la Berzovia este un castru în care clădirile sunt din lemn“, spune Ana Cristina Hammat, arheolog al Muzeului Banatului Montan din Resița.

Obiectele arheologice expuse, cu precădere țigle și cărămizi, provin în special din castrul de legiune Berzobis, toate purtând ștampila legiunii a IV-a Flavia Felix, acest șantier arheologic fiind rodul unei colaborări de tradiție dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul Banatului Montan Reșița. Însă vedeta expoziției este un gladius roman.

Are o poveste foarte interesanta pentru că este un exemplar păstrat foarte bine al unui gladius, o sabie romana, și foarte important de spus este că la Berzovia găsim foarte mult echipament și armament militar roman, ceea ce este și normal pentru că vorbim despre un castru în care aveam militari. Legiunea a IV-a Flavia Felix, care a stat la Berzovia pentru o perioadă destul de scurtă de timp, în timpul domniei lui Traian, de când el cucerește Dacia și până la moartea acestuia“,  spune Ana Cristina Hammat, arheolog al Muzeului Banatului Montan din Resița.

Expoziția va putea fi vizitata în perioada 10 iulie – 4 august, de marți până duminica, între orele 10 – 18.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *