O pepinieră uriașă va fi amplasată în Piața Victoriei, în deschiderea TM2023 FOTO

O pepinieră uriașă va fi amplasată în Piața Victoriei, în deschiderea TM2023 FOTO

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Evenimentul oficial de deschidere al Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va avea loc în mai puțin de o lună. În aceste condiții, în orașul de pe Bega pregătirile sunt în toi. Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, a dezvăluit faptul că în Piața Victoriei va fi amplasată o pepinieră uriașă, care va fi folosită drept punct de belvedere.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă , ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale”, au explicat cei de la Ordinul Arhitecților Timiș.

Potrivit organizatorilor, ineditul proiect are o componentă naturală, precum și una comunitară, fiind implicați inclusiv producători.

Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”, a transmis Ordinul Arhitecților Timiș.

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 se deschide oficial în perioada 17 – 19 februarie, când vor avea loc peste 50 de evenimente în mai multe locații din oraș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *