O pasarela spectaculoasa pentru pietoni si biciclisti urmeaza sa se construiasca peste Bega, la Timisoara Foto

O pasarela spectaculoasa pentru pietoni si biciclisti urmeaza sa se construiasca peste Bega, la Timisoara Foto

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
1

”Tunelul luminii” – aceasta este denumirea noii pasarele spectaculoase peste râul Bega, pe care municipalitatea dorește să o realizeze, în viitorul apropiat. Investiția se ridică la peste un milion de euro, banii urmând a fi alocați din bugetul local al Primăriei Timișoara.

La sfârșitul săptămânii, Consiliul Local Timișoara a aprobat această investiție, precum și cheltuielile necesare. Pasarela va fi una destinată doar pietonilor și bicicliștilor și ar urma să fie construită în zona Universității de Vest, pentru a lega B-dul Vasile Pârvan de Parcul Rozelor.

Tema arhitecturală a podului este ”tunelul luminii” și integrarea celor două aspecte într-un concept arhitectual modern. Realizarea unei structuri metalice zvelte care să reflecte elemente ale vechiului pod de fier, într-un ansamblu cu boltă cu calea de rulare jos. Structura de rezistență a podului va fi acoperită, iar calea de rulare va avea dispuse arce (în formă de clotoidă simetrică) care vor îngloba calea într-o simulație a unui tunel. Alternativ arcelor se vor amplasa semiarce parțiale ce vor indesii la nivelul căi de rulare dispunerea arcelor. În lungul podului se propune amplasarea a trei arce longitudinale care să cadreze calea de rulare, arcele longitudinale au rol de rigidizare a dispunerii arcelor transversale. Pe arcele și semiarce s-a proiectat un ansamblu de lumini ce vor completa efectul de tunel și vor asigura iluminarea întregului ansamblu pe timp de noapte. Iluminarea se va realiza și pe partea inferioară a căi de rulare”, scrie în proiectul de hotărâre.

Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții a fost realizat de către societatea Drum Proiect Consult SRL, fiind donat municipalității. Valoarea totală a proiectului este estimată la 4,8 milioane lei, cu TVA inclus, iar durata de realizare este de 12 luni.