O nouă ședință de lucru cu directorii aeroporturilor din România. Ce soluții s-au găsit?

O nouă ședință de lucru cu directorii aeroporturilor din România. Ce soluții s-au găsit?

- in Administratie, Locale, Stiri
0

O nouă sedință extraordinară cu industria din domeniul aviației civile din România a avut loc astăzi la sediul Ministerului Transporturilor.

La ședință au participat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrasgructurii și Comunicațiilor; Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice; Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale; Vetuța Stănescu, secretar de stat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În ședință s-a discutat și analizat măsurile fiscale de necesitate imediată propuse de Asociația Aeroporturilor din România – AAR în vederea găsirii de soluții, cum ar fi acordare ajutor de stat pentru aeroporturi; posibilitatea obtinerii de împrumuturi garantate de stat și garantarea de către stat a co-finanțării în programele pe fonduri europene; reținerea de către fiecare aeroport în parte a dividendelor aferente anului 2019; legea duty-free pentru Aeroporturile din România; modul de acordare a șomajului având în vedere restricțiile de zbor; impedimente în obținerea facalităților acordate de Guvernul României prin OUG 37/2020, respectiv în suspendarea obligativității de plată aferente împrumuturilor contractate; constituirea unui grup interministerial coordonat de Ministerul Transporturilor pentru gasirea de soluții intr-un cadru general în care să se regăseasca toată industria afectată.

În calitate de secretar de stat cu atribuții de coordonare a domeniului aviației civile, susțin, pentru binele industriei aeriene din România să eliminăm statele spre care erau suspendate zborurile și dinspre care nu se poate zbura spre România adăugând proceduri operaționale și de siguranță/securitate sanitară. Țările cu restricții de zbor – Italia, Marea Britanie, Spania, Franța, Turcia, Belgia, Olanda reprezintă 53.72 % din totalul traficului de pasageri pe anul 2019. INSP va actualiza lista săptămânal și va intra în vigoare la 24 de ore de la aprobarea CNSU. Traficul aerian la nivelul european a scăzut cu 90% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pentru România scăderea este de 93 %. Ministerul Transporturilor are toată disponibilitatea de a sprijini aeroporturile pentru ca acestea să își poată continua activitatea în condiții de siguranță“, spune secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Alexandru Mutruc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *