O nouă intervenție a Mariei Grapini pentru combaterea traficului de persoane din Uniunea Europeană

O nouă intervenție a Mariei Grapini pentru combaterea traficului de persoane din Uniunea Europeană

- in Locale, Politica, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini a scris Comisiei Europene, imediat după declanșarea cazului Caracal, solicitând Europei implicare susținută și imediată în combaterea rețelelor europene de trafic de ființe umane.

Recent, Maria Grapini a revenit cu o nouă interpelare pe această temă complexă și dificilă, care deține, în statistici, cifre alarmante.

În Uniunea Europeană, traficul de ființe umane în scopuri de exploatare sexuală este cea mai răspândită formă de trafic de persoane (67%). Victimele sunt majoritatea femei din țările din centrul și estul Europei. Traficul de ființe umane afectează însă și bărbații provenind din țările UE. Aceștia sunt cu precădere victime ale exploatării prin muncă, dar și persoane care aparțin unor grupuri vulnerabile, forțate să comită infracțiuni sau să cerșească.
Traficul de persoane este o crimă gravă și o încălcare a drepturilor omului. Este în creștere datorită creșterii mobilității și a profitului ridicat al acestor practici ilegale. Exploatarea sexuală este de departe primul scop al traficului de femei. Majoritatea femeilor traficate sunt obligate să ofere servicii sexuale comerciale, în timp ce multe sunt, de asemenea, victime ale violenței domestic.”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

Europarlamentarul român a solicitat CE un răspuns ferm în problema care afectează întreg spațiul european și nu numai.

“Traficanții își desfășoară activitatea prin diferite canale de recrutare care implică constrângere, forță sau înșelăciune. De obicei, ei exploatează situația economică precară a femeilor care își caută o viață mai bună în străinătate.  Sunt nenumărate cazuri care demonstrează că există rețele transfrontaliere și există persoane traficate dinspre țările din est spre cele din vest. Ce își propune Comisia să facă pentru a demonta rețelele de trafic de persoane, în special cele de copii și femei?”.

În răspunsul transmis Mariei Grapini, Comisia Europeană precizează că, în UE, din numărul total de victime înregistrat în perioada 2015-2016, 68 % erau femei și fete, iar 23 % copii. Aproximativ jumătate din acestea erau cetățeni ai Uniunii, multe fiind victime ale traficului de persoane în propria lor țară.

Prevenirea rămâne piatra de temelie a acțiunii Uniunii Europene, inclusiv prin combaterea impunității autorilor implicați în infracțiune, pentru a submina modelul de afaceri al traficanților, prin distrugerea filierelor de trafic și prin luarea de măsuri pentru ca acest fenomen să devină o infracțiune care implică riscuri mari și aduce venituri mici, urmărind traseul banilor. În conformitate cu Directiva privind combaterea traficului de persoane și Comunicarea din 2017, Comisia încurajează statele membre să accelereze ritmul cercetărilor și al urmăririlor penale, precum și să îi incrimineze pe cei care pretind servicii din partea victimelor. Traficul de persoane rămâne unul din domeniile de criminalitate de interes prioritar ale ciclului de politici al UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă”, o informează Comisia pe Maria Grapini.

În finalul răspunsului transmis europarlamentarului român, CE își ia angajamentul să se asigure că finanțarea corespunde priorităților și obiectivelor de politică.

În acest context, sunt luate în considerare modelele identificate în mod constant, inclusiv în ceea ce privește femeile și fetele, care reprezintă în continuarea majoritatea victimelor, fiind vizate în mod disproporționat în scopul exploatării sexuale”.

În cazul Austria, Maria Grapini presează Comisia Europeană să apeleze la Justiție!

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit public în scandalul declanșat de Austria, care a decis diminuarea alocațiilor pentru toți copiii care nu sunt austrieci, imediat după ce țara a anunțat decizia oficial, sfidând toate reglementările europene.

Demersurile Mariei Grapini s-au dus în Parlamentul European, prin luări de cuvânt repetate, scrisori oficiale și interpelări.

Recent, europarlamentarul român a scris Comisiei Europene, solicitând o poziție oficială europeană fermă în cazul unui stat care face front separat legislației comunitare unitare.

Maria Grapini a propus Comisiei să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ca urmare a sesizării mele cu privire la faptul că statul austriac va diminua alocațiile pentru copiii care trăiesc în țara de origine, dar ai căror părinți sunt rezidenți în Austria, Comisia a somat acest stat membru și a declanșat procedura de infringement împotriva Austriei. Mai mult decât atât, Comisia a trecut, în data de 25 iulie 2019, la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând Austriei un aviz motivat. Cum va proceda Comisia în această situație, având în vedere că, în continuare, legislația austriacă privind alocațiile contravine normelor europene? Va lua Comisia decizia de a da în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE pentru nerespectarea normelor europene?”, a scris europarlamentarul român.

Comisia Europeană a informat-o pe Maria Grapini că a trimis un aviz motivat guvernului austriac, chiar atunci, în luna iulie a acestui an.

Comisia a considerat că argumentele invocate de Austria în răspunsul său la scrisoarea de punere în întârziere nu răspund preocupărilor Comisiei. În prezent, Comisia analizează răspunsul Austriei la avizul motivat. Dacă ajunge la concluzia că Austria nu a reușit să soluționeze problemele în cauză, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE.”, se precizează în răspunsul Comisiei Europene, transmis europarlamentarului Maria Grapini.
Gh. M.