Nu mai pot sa fie sefi dupa pensie! Concursuri la varf in Universitatea Politehnica Timisoara dupa o decizie a Tribunalului Timis

Nu mai pot sa fie sefi dupa pensie! Concursuri la varf in Universitatea Politehnica Timisoara dupa o decizie a Tribunalului Timis

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Decizie dură pentru “jupânii” din Universitatea Politehnica Timișoara. Tribunalul Timiș a decis că pensionarii menținuți abuziv în funcții de conducere după ce au împlinit 65 de ani trebuie să plece. Doi decani și doi prorectori din UPT care au împlinit vârsta de pensionare vor trebui să părăsească funcțiile de conducere. Decizia îi va afecta crunt și pe alți 22 de profesori universitari care au primit păstrarea calității de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani pe perioadă nedeterminată. Tribunalul Timiș a dat în totalitate dreptate sindicaliștilor din SLUPT în procesul intentat conducerii Politehnicii. Avocatul acestora, Anton Iuhasz cere acum conducerii UPT ca punerea în executare a dispozițiilor instanței să se realizeze în maxim cinci zile lucrătoare.

Conducerea UPT este obligată să organizeze concursuri pentru ocuparea mai multor funcții de la cel mai înalt nivel. Prorectorii: Corneliu Davidescu și Marius Oteșteanu și decanii Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică) trebuie conform deciziei Tribunalului Timiș să fie demiși. Ei au fost menținuți abuziv în funcții de rectorul Viorel Șerban care la rândul său va împlini 65 de ani în timpul mandatului.

“Constată potrivit art. 206 alin.5 din Carta Universității Politehnica Timișoara încetarea de drept a funcțiilor de conducere sau de administrare în UPT (director de departament / decan / prodecan / rector / prorector / orice altă funcție), obținute pe perioada când dețineau contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată, de către angajații pârâtei Universitatea Politehnica Timișoara, care au împlinit vârsta de 65 de ani și care își continuă activitatea în temeiul unor contracte individuale de muncă pe perioadă determinată. În baza art. 214, alineat 2 din Legea nr. 1/2011 a  educației naționale, obligă pârâta Universitatea Politehnica Timișoara să organizeze concursuri publice pentru ocuparea funcțiilor de conducere rămase vacante, ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă ale persoanelor ce dețineau funcțiile de conducere respective și care au împlinit vârsta de 65 de ani”, se arată în minuta emisă luni, 6 mai de Tribunalul Timiș.

De suferit vor avea și cei 22 de profesori universitari care au primit păstrarea calității de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani. Unii  sunt la a șasea sau a șaptea prelungire și au depășit chiar și 70 de ani. De aceste prelungiri au parte și profesori a căror rezultate științifice (indice Hirsch) este sub al unui șef de lucrări.

„Constată că, în baza art. 289 alineat 1 și 3 din Legea nr 1/2011 a educației naționale raportat la art. 56 alineat 1, litera c din Legea nr 53/2003 rep privind Codul muncii încetează de drept toate contractele individuale de muncă încheiate, pe durată nedeterminată, al personalului didactic și de cercetare, angajat al pârtei Universitatea Politehnica Timișoara la data împliniri vârstei de 65 de ani”, se arată în minuta de la Tribunalul Timiș.

Rectorul UPT, Viorel Șerban are datorii morale la toți pensionarii cu funcții de conducere. Aceștia l-au susținut la ultimele alegeri pentru funcția de rector. Șerban are și un interes direct. Sub imperiul precedentului creat speră să conducă Politehnica din Timișoara și după împlinirea vârstei de 65 de ani.