Nu faceți mișcare? Cum puteți afla dacă suferiți de o boală vasculară severă

Nu faceți mișcare? Cum puteți afla dacă suferiți de o boală vasculară severă

- in Locale, Sanatate, Stiri
0
tromboza

Persoanele care nu fac mișcare ar putea suferi de o boală vasculară cu complicații severe. Vorbim de tromboza venoasă profundă, adică producerea unui cheag de sânge într-una dintre venele profunde. De obicei, această afecțiune se produce în venele de la gambe, coapse sau din pelvis, mai rar în alte părţi ale corpului.

Tromboza venoasă profundă este o boală periculoasă, deoarece din cheagul format se pot rupe bucăţi, numite emboli, care circulă în sânge şi se opresc în plămâni.  Această complicaţie se numeşte embolie pulmonară şi este o urgenţă medicală. Embolia pulmonară masivă poate fi fatală în timp foarte scurt (minute). Tromboza venoasă profundă este uneori dificil de recunoscut, dar dacă este diagnosticată poate fi tratată eficient”, spune Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

În ceea ce privește cauzele apariției acestei boli, medicii timișoreni spun că aceste cheaguri de sânge se pot forma în urma unor accidente, operații, inflamații sau boli imune, când este lezată suprafaţă internă a venei. Totodată, sângele curge mai lent că de obicei sau stagnează în vene, mai ales în lipsa mişcării, că de exemplu după operaţie sau după fractură unui picior, când trebuie să stăm la pat sau în călătoriile lungi cu avionul sau autobuzul. De asemenea, sângele devine mai gros decât în mod normal, de exemplu atunci când se iau pilule contraceptive sau în deshidratare, când nu bem suficientă apă sau luăm prea multe diuretice, de asemenea în caz de cancer.

Medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară au realizat și un chestionar online cu ajutorul căruia fiecare persoană interesată poate să își evalueze riscul de a face tromboză venoasă profundă, care poate fi consultat la adresa http://www.chirurgievasculara.ro/preventie.php