Noul cămin studențesc al UVT, acum doar în fază de proiect, va fi cel mai spațios din țară

Noul cămin studențesc al UVT, acum doar în fază de proiect, va fi cel mai spațios din țară

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Cel mai mare cămin studențesc din România va fi construit în viitorul apropiat în Timișoara de Compania Națională de Investiții și va avea 902 locuri în camere de două persoane. Valoarea investiției se ridică la 138 de milioane de lei (plus TVA), din care 90 milioane lei sunt pentru construcții.

Proiectul noului cămin mai include 32 de locuri de cazare pentru persoanele cu dizabilități, 156 locuri de parcare pentru autovehicule și 120 de locuri pentru biciclete. Fiecare cameră va fi dotată cu baie proprie, aer condiționat, frigider, televizor și mobilier adecvat.

Clădirea va avea șapte nivele (S+P+4E+E5 parțial) și o suprafață construită de 4.128 mp, urmând a fi formată din cinci tronsoane. Corpurile principale T1, T3 si T5 vor fi orientate longitudinal (NV – SE), iar cele două corpuri de legătură transversale (T2 și T4) vor fi orientate pe direcția V – E.

Hotărârea pentru pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire cămin studențesc – Universitatea de Vest din Timișoara, Str. Renașterii nr. 24B, municipiul Timișoara, județul Timiș” a fost adoptată în cadrul ședinței Guvernului României din 9 iulie a.c.

Studiul de fezabilitate a fost finalizat încă de anul trecut, iar pe parcursul lui 2020 au fost obținute toate documentele necesare, pentru avizarea obiectivului de investiții de Compania Națională de Investiții și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. După adoptarea Hotărârii de Guvern, urmează elaborarea documentației în vederea licitației de proiectare cu execuție a investiției, termenul de realizare fiind de doi ani.

Cu privire la noua investiție și importanța ei, rectorul UVT, declară: „Noul cămin al Universității de Vest din Timișoara va extinde cu o treime capacitatea de cazare a instituției noastre, adăugând 900 de locuri celor trei mii existente. Sunt convins că doar prin proiecte majore, de acest gen, se poate implementa o strategie coerentă de creștere a centrului universitar timișorean. Prin spațiile de cazare ce vor fi oferite în plus din toamna anului 2022, atractivitatea UVT și a Timișoarei, ca oraș universitar, vor câștiga un avans semnificativ. Decizia Guvernului, care a aprobat investiția, prin CNI, în această nouă capacitate de cazare, cu o valoare de 138 de milioane de lei, este luată în sprijinul învățământului superior timișorean. Va conduce desigur la creșterea capacității centrului nostru universitar de a răspunde miilor de cereri de cazare ale noilor studenților, atrași de farmecul orașului și de renumele UVT în plan național și internațional, ca universitatea comprehensivă aflată în avanscena învățământului superior românesc. Iată că și Guvernul se află, prin decizia de ieri (9 iulie, n.r.), alături de autoritățile locale, de dascălii UVT, aproape de studenți, deschizând împreună calea prin care studenții UVT își pot împlini cea mai bună versiune a lor, la terminarea facultății, așa cum o spune și îndemnul sub care suntem cunoscuți în plan internațional: Become Your Best!”.

Patricia Manole

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *