Noi măsuri luate după apariția Omicron în România: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină

Noi măsuri luate după apariția Omicron în România: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină

- in Actualitate, National, Sanatate, Stiri
0

Autoritățile au decis duminică, la căpătul unei ședințe de peste 4 ore, să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ PCR efectuat cu maxim 48 de ore înainte de intrarea în România și carantină obligatorie pentru cei nevaccinați, în cazul persoanelor care se întorc din state din afara UE. Pentru persoanele care se întorc din UE se menține obligativitatea prezentării certificatului verde.

Românii care vin din țări terțe, din afara UE, vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore . Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din UE vor trebui să prezintă ca până înainte certificatul verde Covid”, a declarat Alexandru Rafila.

Cetățenii români care intră în țară dintr-un stat non-UE fără a avea un test negativ vor intra obligatoriu într-o carantină de 14 zile. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. La rândul său, Raed Arafat a anunțat că se va introduce un „passager locator form” pentru ca autoritățile să poată vedea mai ușor unde se află o persoană infectată pentru a se stabili persoanele cu care a intrat în contact. Acest formular va intra în vigoare de la 20 decembrie. „Formularul PLF va fi obligatoriu, trebuie completat de către toți cei care intră în țară”, a subliniat Raed Arafat.

Hotărârea CNSU, care prevede și introducerea testelor PCR obligatorii, va fi adoptată luni, a precizat coordonatorul DSU, și va intra în vigoare într-un termen de 48-72 de ore. „Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile”, a transmis și Guvernul într-un comunicat de presă.

Sursa: Libertatea.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *