Noi echipamente medicale performante au fost donate Spitalului pentru Copii din Timișoara

Noi echipamente medicale performante au fost donate Spitalului pentru Copii din Timișoara

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0
bebelus

Aparatură medicală performantă a fost donată miercuri, 22 noiembrie, Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara de către Organizația Salvați Copiii. Acţiunea a făcut parte din cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile. Este vorba de o masă radiantă, un monitor de funcţii vitale, două infuzomate şi două perfuzomate indispensabile unui act medical urgent, pentru copiii născuţi prematur.

 „Atingem aproape 100.000 de euro investiţi în aparatură medicală pentru Spitalul Louis Ţurcanu Timişoara şi vor urma şi alte investiţii necesare unităţii sanitare. De aceea mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în toţi aceşti ani. În decembrie 2017 va urma o altă vizită când vor fi dotate celelalte secţii de nou-născuţi din Timişoara”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timiş.

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor (Raport WHO Born too soon). Prin urmare, Organizația Salvați Copiii a lansat un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

În ultimii șase ani, Salvați Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 77 de maternități și secții de nou-născuți din 39 de județe ale țării, cu aproximativ 380 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 31.000 de copii.

Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de șapte ani deja înseamnă o investiție atât în sistemul de sănătate, cât și în viitorul copiilor născuți prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România. Salvați Copiii a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților, un program amplu și necesar, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă. „În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar 6 ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 7,3 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2016”, a informat Salvaţi Copiii România.

Gh. M.