Nobilii Imperiului în cultura din Banatul austro-ungar, la Casa Artelor Timișoara

Nobilii Imperiului în cultura din Banatul austro-ungar, la Casa Artelor Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Despre putere, privilegii, proprietăți, dar și despre responsabilități și implicare în viața socială, despre felul în care nobilii Imperiului Austro-Ungar își îndeplineau îndatoririle față de familie și societate – despre toate acestea – într-o întâlnire provocată de o nouă ediție a proiectului „Serile patrimoniului”, joi, 28 martie, de la ora 18.00, în sala StudioArt a Casei Artelor.

Proiectul este inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Evenimentul, intitulat “Blazoane uitate. Nobilii Imperiului în cultura și administrația din Banatul Austro-Ungar” îl are ca invitat pe Bogdan Bumbăcilă.

Viețile familiilor nobiliare au incitat întotdeauna imaginația oamenilor, indiferent de nație, cultură sau timpuri. Stilul de viață opulent, puterea, facilitățile oferite de monarhi și proprietățile imense, de cele mai multe ori, nu au fost singurele lor caracteristici. Atributul de nobil trebuia înțeles ca și o responsabilitate pentru societatea în care familia trăia. Ca și astăzi, banii au putut constitui un mijloc bun pentru o educație înaltă. Mulți dintre membrii acestor familii au beneficiat de instruire în școli europene cu tradiție și câteva valori bine sădite în familiile vechi  îi rechema acasă unde își aduceau aportul în sectorul cultural și administrativ local sau dezvoltarea regiunii unde familia deținea pământ sau reședințe.  De cele mai multe ori, impactul muncii lor devenea unul la nivel național, remarcându-se ca și academicieni, politicieni, compozitori. Prezentarea își propune rememorarea câtorva dintre aceste personalități care s-au remarcat ca promotori sau care au ieșit efectiv din timpurile lor și care uneori datorită discreției aferente statutului lor de nobili și trecerii timpului, tind să rămână uitate”, spune Bogdan Bumbăcilă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *