Nicolae Robu se apără: Specialiştii au decis cum se pun în valoare vestigiile din Piaţa Libertăţii, nu primăria

Nicolae Robu se apără: Specialiştii au decis cum se pun în valoare vestigiile din Piaţa Libertăţii, nu primăria

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Vestigiile arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii din Timişoara vor fi îngropate în nisip. Astfel, cei interesaţi le vor putea admira doar de pe o machetă din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a acestora. De asemenea, după ce vor fi acoperite cu folie şi cu nisip, vestigiile istorice vor fi puse în valoare prin marcaj în pavaj şi prin plăcuţe informative.

Descoperirile din Piaţa Libertăţii vor fi îngropate în aproximativ trei luni, potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara. Decizia de a la conserva în acest mod şi de a nu fi lăsate la vedere le aparţine specialiştilor din Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, şi nu a municipalităţii, se apără primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului-şef, tot această comisie a decis ca în Piaţa 700, stăvilarul descoperit să fie pus în valoare în cadrul unui muzeu în aer liber, pe care curioşii pot să-l admire gratuit.
vestigii piata libertatii

“Specialiştii spun cum se pun în valoare vestigiile descoperite. Şi în Piaţa 700, tot specialiştii au decis cum au fost puse în valoare descoperirile făcute, nu Ovidiu Şandor. La fel este şi în Piaţa Libertăţii, eu nu am niciun cuvânt de spus. Specialiştii vin să spună că s-a degradat, vin cu probe, cu dovezi, că în Italia, unde s-a făcut cu sticlă, după un timp se dezvoltă bacterii şi ciuperci, se observă o degradare. S-a ajuns la concluzia că dacă vrei să conservi, să rămână peste timp vestigiile, atunci trebuie să le acoperi. Şi nu le acoperi aşa cu lopata, cu pământul pe care îl găsesc la îndemână, ci se acoperă cu materiale de anumită compoziţie care să asigure conservarea lor încât dacă peste 500 de ani, cineva vrea să le cerceteze, să le găsească cât mai bine conservate. Dacă le laşi expuse, le vedem noi, o generaţie, după care nu mai sunt”, a explicat Nicolae Robu.

Pe parcursul cercetărilor arheologice din Piaţa Libertăţii au fost descoperite vestigii arheologice datând din diferite perioade istorice ale oraşului. Vestigiile Băilor turceşti (Baia Mare a oraşului/Baia Împăratului) sunt considerate cele mai importante, Timişoara fiind primul oraş medieval din ţară care a beneficiat de servicii publice de acest fel, ca dovada a importanţei care se acorda în perioada otomană curăţeniei trupeşti şi spirituale. Totodată, în apropierea Băilor turceşti, în partea nordică a pieţei, înspre liniile de tramvai au fost găsite vestigiile Hambarului Mare, precum şi resturile unor porţiuni de străzi. Au mai fost descoperite postamentul Monumentului Fidelităţii, canalul austriac şi o fântână austriacă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *