Problemele legate de traficul din Timişoara nu mai este o noutate pentru şoferi. Fostul şef al Poliţiei Rutiere Timiş, Nicolae Istrat, acum consilier local ALDE la Făget spune că există deficienţe în managementul traficului rutier, dar totul ar putea fi gestionat mai bine dacă s-ar respecta legea.
„Din păcate constatăm deficienţe în managementul traficului rutier, mă refer aici la marcajele aplicate pe drumurile publice, instalarea de indicatoare şi semafoare a căror prezenţă şi orientare eu nu o înţeleg. Există reglementări care fac referire la organizarea managemtului traficului rutier, acest temei legal care trebuie să fie respectat indiferent de dorinţa unui sau a altuia. Sunt prevăzute cu exactitate anumite reglementări privind construcţii care se fac în zona de siguranţă a drumului public, amenajările rutiere precum şi marcajele. Am luat parte la multe discuții, oameni din întregul spectru social, care se sesizează cu privire la unele nereguli. Dacă ar fi să trecem în revistă anumite aspecte pe care le-am întâlnit (…) Să începem cu un sens giratoriu situat pe Calea Buziașului, la intrare în Lugoj, pe care nu l-am înțeles, pe un drum cu patru benzi de circulație, s-a plasat un sens giratoriu în axul drumului. Acel scuar blochează banda doi de circulație. La foarte scurt timp am avut și accidente.(…). Un alt exemplu, în sensul giratoriu din calea Buziașului în fața AEM avem o stație de autobuz chiar în intersecție”, a spus, marţi, Nicolae Istrat.
Conform fostului poliţist de la Rutieră, Nicolae Istrat legislaţia nu este respectată nici pentru staţiile de taxi şi nici pentru ce transport în comun. “Staţiile de taximetre amenajate înainte de interesecţie, deşi ştim că aceste staţii se amenajează după intersecţie la mai puţin de 50 de metri. O arteră de circulaţie foarte recent amenajată, pasajul de la Vasile Pârvan. Dacă ne deplasăm pe Aleea Ripensia vom ajunge la intersecţia cu Vasile Pârvan virăm la dreapta cu intenţia de a ne deplasa spre Piaţa Traian şi imediat după virajul la dreapta avem amenajată o staţie de autobuz, în condiţiile în care legislaţia prevede ca staţiile de transport în comun să fie amenajate la cel puţin 50 de metri”, a spus Istrat.
În 134 de intersecții au fost montate 230 de camere, iar în unele puncte au sisteme de detectare a celor trec pe culoare roșie. În plus, au fost montate 13 puncte cu radare de informare pentru șoferi. Sistemul de trafic management a fost pus în funcțiune de la începutul lunii iulie. Fostul poliţist de la Rutieră, Nicolae Istrat spune că semafoarele sunt benefice şi că trebuie schimbate. „Modernizarea traficului rutier trebuie să fie o acţiune permanentă. Semafoarele sunt benefice, ele trebuiesc schimbate pentru că o parte sunt foarte vechi, lentilele s-au opacizat. La semafoarele noi lentilele au o altă tehnologie, atunci când se aprinde lumina este mult mai vizibilă pe timp de zi. Trebuie să avem în vedere instalarea semafoarelor deasupra benzii de circulatie, deoarece e mai vizibil. (…) Apoi sunt acele cadre metalice pe care vor fi montate panouri de informare. Sunt benefice, acolo vor apărea informații utile, dar nu înteleg de ce stâlpii verticali care sustin panourile sunt la mai puțin de un metru de acostament. Spre Sag e un drum european, la fel și spre calea Aradului”,a mai spus Istrat.