Muzeul Național al Banatului, la expoziția “Dacia! Regatul aurului și argintului” din Olanda

Muzeul Național al Banatului, la expoziția “Dacia! Regatul aurului și argintului” din Olanda

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0
Obiecte prețioase din colecția Muzeului Național al Banatului pot fi văzute în cadrul expoziției „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată la Drents Museum din Assen din Olanda.
Expoziția internațională este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României din București și Drents Museum și aduce în fața publicului olandez o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII-XIV a.Chr. și începutul secolului al IV-lea p.Chr.
Cea mai importantă parte a expoziției se concentrează asupra Epocii Fierului, mai precis asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice.
La 30 de ani de la deschiderea primei expoziții de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez, expoziția propune o nouă perspectivă asupra culturii și civilizației geto-dacice, care de această dată se concentrează asupra spectaculoasei arte a orfevrăriei și argintăriei geto-dacice, unice în spațiul european. În cadrul expoziției vor fi prezentate 673 de obiecte din metale prețioase, provenind din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România“, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Expoziția este deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025 și va fi însoțită de un catalog de specialitate, cu contribuții din partea unor renumiți arheologi români.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *