Morile de apă de la Rudăria, mai accesibile. Peste 50 de voluntari au amenajat traseul spre aceste atracții turistice

Morile de apă de la Rudăria, mai accesibile. Peste 50 de voluntari au amenajat traseul spre aceste atracții turistice

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri, Turism
0

Peste 50 de voluntari au făcut minuni în zona în care se află cele 22 de mori de apă din Rudăria. Asociația Acasă în Banat informează că a doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria” a avut loc în acest weekend în localitatea Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin.

În total, peste 50 de voluntari au răspuns apelului ONG-ului timișorean pentru a pune umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din Rudăria.

Mobilizarea a fost excelentă și doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea voluntarilor de a face treabă în sprijinul comunității locale pentru punerea în valoare a morilor din localitate. În această etapă s-a lucrat cu precădere la marcarea și amenajarea traseului, în special porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută publicului și turistilor”, a transmis Asociația Acasă în Banat.

Totodată, voluntarii au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Țarină, care de ani de zile nu mai funcționează. Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stăvilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcțiune.

De asemenea, la Moara Vlăgioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperișului puternic degradat cu șindrilă de gorun. Pe malul stâng al Rudăriei s-au făcut eforturi deosebite pentru defrișarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori și alte lucrări necesare pentru ca turiștii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putință.

Echipe de voluntari au lucrat cu spor și în zona morilor din Cheile Rudăriei la vopsirea balustradelor și amenajarea morii Batolea. Nu în ultimul rând, s-a început marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia să fie instalate indicatoare și hărți pentru turiști.

Proiectul „Hai la Rudăria!” este finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *