Modificare cod penal – controversatul art. 276

Modificare cod penal – controversatul art. 276

- in Fără categorie
0

Adina Socol

Se pare ca in ziua de azi Parlamentului ii place sa modifice incontinuu legislatia acestui stat, pe motiv ca trebuie sa corespunda necesitatii tranformarii situatiilor din societate.

Astfel, o alta modificare vizeaza controversatul art. 276 din noul cod penal care a intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Potrivit codului penal, in art. 276 se incrimineaza  “fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida. Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. “

            Aceasta modificare a fost initiata imediat ce a intrat in vigoare noul cod , din februarie 2014, iar de atunci exista opinii pro si contra. Argumentele s-ar referii in mare parte in concordanta cu actiunile justitiei, altfel spus, raportat la ceea ce se poate intampla in sala de judecata.

            Prin aceasta infractiune s-a inteles in mare parte ca se urmareste sa se ingradeasca dreptul persoanei la opinie, la libera exprimare a acesteia, drepturi consacrate in Constitutie si Cedo. Acest sentiment pe care i-a cuprins pe unii oameni consta tocmai in ceea ce a demonstrat justitia pana acum, ca in unele cazuri anumite solutii, anumite proceduri judiciare sunt oarecum discutabile si nu corespund procedurilor legale prevazute in legislatie la momentul respectiv.

Totodata, justitia nu se poate realiza prin intermediul altor modalitati , dimpotriva intr-un stat de drept singura in masura este instanta de judecata si organele de cercetare judiciare, tocmai pe considerentul ca toate actele sunt la dosar, iar o solutie competenta comporta o verificare atenta a tuturor acestora, o corelatie intre toate aceste acte astfel incat solutia pronuntata sa rezulte in mod indubitabil, sa fie conforma cu legea si in spiritul legii si nicidecum in alta modalitate.

            Expresia“ face declaratii publice nereale ‘’ cea ,care se foloseste in cadrul definirii infractiunii, modalitatii de savarsire a acesteia ridica semnele de intrebare ale celor care au impartasit punctul de vedere al initiatorilor proiectului de abrogare.  Conform initiatorilor proiectului, prevederile art. 276 ar aduce atingere libertăţii de exprimare întrucât “ declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate, în orice moment, ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală. Acest fapt nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare, care să aducă atingere libertăţii de exprimare”.

            Cei care considera ca acest articol este intr-adevar necesar pe motiv ca orice persoana trebuie sa fie aparata de Constitutie si de celelalte acte normative, implicit legea penala, sa nu I se aduca atingere drepturilor fundamentale ale acestuia, deci implicit si organele statului care trebuie sa aplice legea, sa solutioneze dosarele in mod liber, fara a fi intimidati sau influentati in vreun fel,gresesc din punctul meu de vedere deoarece cei chemati sa aplice legea trebuie sa se subordoneze doar aplicarii legii si nu vad cum unii pot fi intimidati in procesul de aplicare a legii.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *