Mitropolia Banatului și Academia Română au organizat Ziua Națională a Culturii la Timișoara cu o zi întârziere

Mitropolia Banatului și Academia Română au organizat Ziua Națională a Culturii la Timișoara cu o zi întârziere

- in Locale, Social, Stiri
0

Ziua dedicată culturii naționale s-a desfășurat în Aula Academiei Române – filiala Timișoara, astăzi 16 ianuarie 2020, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și a Acad. Ioan- Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Cuvântul de deschidere a aparținut Acad. Dan Dubină, Președintele Filialei din Timișoara a Academiei Române, apoi în discursul introductiv, a fost prezentată tema „Specificul național în cultura română” de către Președintele Academiei Române.
A luat cuvântul, de asemenea și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a evidențiat valoarea operei poetului Mihai Eminescu în cultura română, personalitatea, care a ridicat cultura română în rândul marilor culturi ale lumii.

Amplitudinea culturii noastre românești are dimensiuni cosmice. Exista această cultură a cerului și la noi la români, pentru că țăranul român cu ascuțimea minții a tăiat din pădurea stelelor cerului și a făcut din ele un car, Carul Mare; apoi a așezat în el prescură și a trimis-o sfinților în Împărăția Cerurilor”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

A urmat Simpozionul cu tema „Istoria Timișoarei: de la izvoarele documentare la realitățile arheologice”, organizat de Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, al Academiei Române, filiala Timișoara. Au susținut referate științifice Prof. univ., CS I dr. Florin Drașovean, „Din arhivele pământului. Contribuții arheologice la cunoașterea istoriei Timișoarei medievale”, Conf. univ. dr. Dorel Micle, „Băile turcești din Piața Libertății (Timișoara) în context arheologic și istoric”, CS II dr. Dragoș Diaconescu, „Opinii arheologice privind zona de nord a sistemului de fortificație al cetății turcești a Timișoarei” și CS II dr. Adrian Magina, „Istoria ecleziastică a Timișoarei medievale și moderne timpurii. Între contribuțiile arheologice și izvoarele documentare”.

La această sărbătoare a culturii române au participat oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar bănățean, istorici, scriitori, dar și un număr mare de elevi din liceele timișorene.

Evenimentul s-a încheiat printr-un moment muzical la pian susținut de Maria Alice Poenaru, elevă la Liceul de Artă „Ion Vidu”, clasa a IX-a, profesor Elena Samoilă. Din programul artistic, amintim: Ciprian Porumbescu, Balada Op. 29 (transcripție pentru pian de Rudolf Novacek); Frederic Chopin, Nocturna Op. 72 nr. 1; Paul Constantinescu, Toco – Toccanina; Edvard Grieg, Piese lirice Op. 43 nr. 6 „La primăvară”; Marțian Negrea, Suita „Impresii de la țară” – Alunelul; Mikhail Glinka, Suita „Salutări de la Saint; Petersburg” – nr. 10 – Ciocârlia; Piotr Ilici Tchaikovsky, Suita „Spărgătorul de nuci” nr. 7 – Andante Maestoso.