Inspectoratul Școlar Timiș anunță că a luat mai multe măsuri, după ce o elevă de la Liceul „Nikolaus Lenau” a fost pusă de meargă în genunchi și să se comporte ca un câine. Instituția anunță că sunt două agresoare, o elevă de la Liceul Lenau și alta de la Liceul Teoretic „Henri Coandă”. De asemenea, alte două eleve de la Liceul Lenau au asistat la incident și au înregistrat video faptele, care au ajuns pe Tik Tok.
„A fost sesizată și Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar, precum și pentru promovarea interculturalității, constituită la nivelul unității conform deciziei consiliului de administrație, în baza prevederilor Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Comisia a propus aplicarea următoarelor sancțiuni: scăderea notei la purtare la 1 și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile lucrătoare a elevelor. Totodată, s-au propus aplicarea și a următoarelor măsuri de sprijin, conform art. 107 alin. (12) din Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar: consiliere psihologică, pentru sprijinirea procesului de recuperare emoțională; intervenție psihologică și psihoterapie, pentru înțelegerea și gestionarea efectelor incidentului asupra tuturor celor implicați”, a informat Inspectoratul Școlar Timiș.
În ceea ce privește eleva înscrisă la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Timișoara, care este o unitate de învățământ privată, Consiliul profesoral al școlii urmează să se întrunească pentru a analiza întreaga situație în cursul zilei de mâine.
„Incidentul a fost sesizat și autorităților competente, iar în prezent, mai multe persoane sunt audiate pentru a stabili circumstanțele exacte ale evenimentului, cercetarea penală fiind în curs de desfășurare. Suntem în dialog constant cu autoritățile pentru a asigura că toate aspectele acestui caz sunt abordate. Acest incident subliniază importanța unor măsuri preventive mai eficiente, precum și a unui efort comun între școli, părinți și autorități pentru a promova respectul, empatia și siguranța în rândul elevilor. Facem un apel sincer către părinți, cadre didactice și autorități să lucreze împreună pentru a preveni astfel de incidente. Este esențial să cultivăm în rândul copiilor valori precum empatia, respectul reciproc și responsabilitatea față de ceilalți. De asemenea, încurajăm raportarea timpurie a oricărui comportament deviant, pentru a interveni înainte ca astfel de situații să escaladeze. Ne exprimăm regretul profund pentru cele întâmplate și ne reafirmăm angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura un mediu educațional sigur și de a-i sprijini pe toți cei afectați de acest incident. Vom continua să lucrăm împreună cu toți partenerii implicați pentru a preveni astfel de situații”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.