Ministrul Natalia Intotero: “În afara granițelor sunt 10 milioane de români”

Ministrul Natalia Intotero: “În afara granițelor sunt 10 milioane de români”

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Aproximativ zece milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Declarația a fost făcută joi, 11 aprilie, la Timișoara, de Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, care a lansat în capitala Banatului cea de-a doua ediție a campaniei naționale “Informare acasă! Siguranță în lume”.

Suntem la a doua ediție a campaniei. Încercăm prin efortul întregului Guvern, pentru că sunt implicate foarte multe ministere în a face această prevenție pentru cei care își doresc să călătorească, să studieze sau să-și găsească un loc de muncă în afara graniței. Considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat. Prin intermediul acestei campanii nu ne propunem să-i încurajăm pe cetățenii români, pe tineri, să plece în afara graniței, în vederea căutării unui loc de muncă sau a unui loc într-un centru universitar, este alegerea fiecăruia ceea ce dorește să facă în viață. Noi ne dorim să avem cât mai puține cazuri de români, de tineri care cad pradă celor două fenomene: traficul de persoane și sclavia modernă“, a afirmat Natalia Intotero.

Ministrul a arătat că de anul trecut și până în prezent, numărul românilor victime al celor două fenomene a scăzut, însă nu a știut să precizeze o cifră exactă.

După prima ediție, conform datelor oferite de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, a crescut cu 40% numărul cetățenilor care înainte de a alege să călătorească, să muncească sau să studieze în afara granițelor consultă instituțiile abilitate din România și din afara granițelor. (…) Conform datelor din partea țărilor de rezidență, numărul estimativ al cetățenilor români din afara granițelor este în jur de zece milioane. Aproximativ patru milioane de cetățeni români sunt în comunitățile istorice, diferența fiind cetățenii din diaspora“, a adăugat Natalia Intotero.