Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, la Timișoara: Toate țările din Balcani ar trebui să fie incluse în Uniunea Europeană

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, la Timișoara: Toate țările din Balcani ar trebui să fie incluse în Uniunea Europeană

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0
teodor melescanu

“Provocările clasice și emergente de securitate în Balcani” – acesta a fost titlul unei conferințe care a fost organizată, astăzi, în premierul în această regiune a țării de către Universitatea de Vest din Timișoara.

Printre invitații care au susținut prezentări s-au numărat persoane cu o vastă experiență profesională, membri ai corpului diplomatic, precum și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate.

Nu a lipsit de la eveniment nici Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, care a precizat că, din punctul său de vedere, toate țările din Balcani ar trebui să fie în Uniunea Europeană. “Nu suntem o țară balcanică propriu-zisă, însă în mod clar evoluțiile din Balcani au un impact direct și asupra securității României și a Uniunii Europene în ansamblul său. Eu, personal, nu văd o Europă întreagă fără ca țările balcanice să facă parte din ea. Este nevoie de o decizie foarte clară pe care țările din Uniunea Europeană trebuie să o adopte în legătură cu perspectiva lărgirii UE și a includerii țărilor din Balcani, în măsura în care răspund criteriilor de aderare stabilitate. Avem nevoie de o decizie foarte clară a UE privind continuarea extinderii. Serbia și Muntenegru au început negocierile pentru aderarea la UE, Bosnia și Herțegovina și Macedonia se pregătesc“, a declarat Teodor Meleșcanu, astăzi, la Timișoara.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a precizat că își propune să organizeze astfel de conferințe în care sunt dezbătute subiecte de actualitate în fiecare an. “Astăzi asistăm la un eveniment în premieră pentru vestul țării, o conferință extrem de importantă. Noi, Universitatea de Vest din Timișoara, am înțeles că trebuie să avem și dimensiunea implicării sociale. Provocările de securitate în Balcani sunt extrem de actuale, suntem într-o zonă în care facem parte dintr-o rută a migrației, sunt probleme de securitate energetică, securitate alimentară, cibernetică. Toate acestea sunt abordate în cadrul conferinței. Ne dorim ca această conferință să aibă loc în fiecare an pe diferite tematici de actualitate în momentul respectiv“, a afirmat Marilen Pirtea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *