Ministerul Agriculturii dă asigurări că legumele și fructele din producția autohtonă nu sunt periculoase pentru sănătate

Ministerul Agriculturii dă asigurări că legumele și fructele din producția autohtonă nu sunt periculoase pentru sănătate

- in Agricultura, Economie, National, Social, Stiri
0

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă verificările în toate piețele agroalimentare din țară, inclusiv din capitală, în depozitele en-gros, precum și în hipermarket-uri.

Inspectorii pun accent pe etichetare: indicarea corectă a localității de producție, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospețimii acestora și a țării de origine și categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.

În prag de toamnă, producătorii autohtoni asigură consumatorilor în cadrul piețelor agroalimentare și volante suficiente cantități și o gamă diversificată de legume și fructe de sezon din producția autohtonă.

Astfel, în piețele agroalimentare, în cele de gros sau în spațiile special amenajate se găsesc legume și fructe proaspete, la prețuri accesibile precum: tomate, ardei gras, ardei gogoșari și kapia, vinete, cartofi, varză, morcov, rădăcinoase, verdețuri, conopidă, pepeni verzi și pepeni galbeni, etc.

Până la această dată, în capitală și toate județele din țară, în urma acțiunilor de verificare a piețelor agroalimentare, a hypermarket-urilor și a depozitelor en-gros de legume și fructe, pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 137.000 lei și 142 avertismente cu planuri de remediere.

În cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale, Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat până în prezent la nivel național un număr de 2.116 probe, din care au fost analizate 2.082, în vederea depistării depășirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 34 probe.

Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.