Minciuna are picioare scurte …

Minciuna are picioare scurte …

- in Actualitate, EDITORIAL 1
0

de Robin H

Roland Garros. Locul de legendă unde biografiile ilustre întâi se nasc apoi se iscălesc. 2015 rămâne în istorie anul când titlul de campion a fost furat tocmai de aceia care trebuiau ei să vegheze: de arbitri.

ATP în mod clar intră în mare încurcătură și poate fi curând discreditat, poate fi acționat în judecată.

Cel mai bun jucător de tenis în ultimii ani, Novak Djokovic, a fost deposedat de titlu hoțește. Evident.

Aminteam într’un editorial trecut despre HawkEye. Cităm: ˮ … oamenii pot greși. Recent au înlocuit Hawk Eye (Ochiul de șoim) cu cercetarea urmei de către arbitru și vezi cum eroarea își face loc. În loc să câștige cine merită punctul merge la celălalt ˮ. Exact asta s-a întâmplat la finala masculină în 2015.

Jocul a decurs normal în setul întâi cu avantaj Novak, evoluția campionului sârb nu putea conduce la altceva. La scorul de 5-4 pentru el când Novak servea pentru câștigarea primului set, brusc, intervine eroarea de arbitraj care avea să transforme jocul în cu totul altceva, într’o încleștare psihologică. Era avantajul colosal al campionului și nimic nu-i stătea în cale. După ce era 1-0 la seturi Wawrinka era în postura celui care pierde încet dar sigur. Urma foarte posibil 2-0 pentru Djokovic și în final câștiga cu brio un titlu meritat la Roland Garros. Adică ar fi câștigat singurul titlu de Grand Slam ce-i mai lipsea.

Dar ce a fost acolo la 5-4 pentru Novak? Simplu:15:15 moment când Wawrinka reușește el o minge ciupind însă linia laterală foarte aproape chiar, milimetric. Mingea era bună și ar fi fost 15:30 în mod evident că nu era un capăt de țară. Jocul lui Novak mergea bine, foarte probabil câștiga și setul apoi meciul. Aici însă a intervenit drama. ATP-ul a înlocuit judecata HawkEye cu cercetarea urmei mingii, adică să coboare arbitrul de pe scaun, se uită el acolo și dictează punctul indiferent de ce arată Eye. Asta este cu adevărat o mare prostie, adică cum să înlocuiești realitatea cu posibila eroare umană!? Trebuia ca cel mult să se verifice în studio urma HawkEye și în final să se respecte adevărul. ATP-ul avea el însă motivele lui: câțiva jucători de frunte s-au plâns de șoim că prea le vedea el pe toate la ultimele turnee de tenis fiind introdusă verificarea urmei de către arbitru. Ochiul de șoim înlăturat!

Așadar la scorul de 5-4 pentru Djokovic, în timp ce el servea, o minge câștigată de Wawrinka a fost furată de arbitru și trecută la Novak, care astfel conducea cu 30:15. Avantaj cu care câștiga el setul. Dar tragedia aici începe pentru că pe ecranul uriaș apărea și verificarea HawkEye, ce indica mingea foarte puțin pe tușă poate 2 milimetri,pe tușă. Deci minge furată deci fără să vrea el e hoț așa că a reacționat Novak cum a putut: ˝a pierdut˝următoarele 2 mingi astfel că Stan Wawrinka ar fi putut reface jocul dar asta nu s-a și întâmplat. Dimpotrivă Novak a câștigat ghemul și setul. Era deja 1-0.

Numai că aici începe cu adevărat drama pentru Djokovic. Pentru că – dacă era mai inspirat – ar fi pierdut el ghemul aruncând mingile afară era 5-5 apoi iar își intra în mână și tot câștiga. Hoția era provocată de hotărârea ATP să nu se mai țină cont de HawkEye însă campionul cu mare caracter, demnitatea morală a lui Novak Djokovic, l-au apăsat și l-au dereglat psihologic. Fiind cu musca pe căciulă a pierdut setul 2, apoi foarte probabil a căzut și fizic cumva deoarece adversarul prinsese   aripi și uite așa până la urmă a pierdut meciul. Novak Djokovic nu este doar un mare Campion el   este și un Om de mare Caracter! Ai pierdut meciul Novak,însă a învins Specia Umană! Felicitări!

Personal am trecut cu brio examenul. Am remarcat porcăria și dezgustat am mutat pe Film Cafe,   undedeja începuse My Cousin Vinny (Cu vărul Vinnie nu-i de glumit) cu Joe Pesci și Marisa Tomei umorul fiind acolo desăvârșit. Iar la pariuri jucasem și 3-1 pentru Stan, îmi convenea. Concluzia ar trebui să fie: prostie este peste tot, chiar și în lumea tenisului unde câștigă milioane $, dar proști există și la ei așadar să rămânem cu lecția cea mai importantă: Omul e cel mai prețios. Azi Novak!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *