Mesajul europarlamentarei Mariei Grapini, de Ziua Micii Uniri

Mesajul europarlamentarei Mariei Grapini, de Ziua Micii Uniri

- in Locale, Social, Stiri
0

“Ziua de 24 ianuarie, zi istorică a poporului român, fără de care nu ar fi putut fi Marea Unire din 1918, merită să o omagiem cu recunoștință față de cei care au realizat primul pas spre Marea Unire.
Cu această ocazie, doresc să adresez tuturor românilor, un sincer „La mulți ani”, sănătate și putere, pentru înțelegerea mesajului lui Moș Ion Roată: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea crește…”!
Să fim uniți, să ne implicăm, pentru a lăsa copiilor, nepoților, o țară frumoasă, bogată, unită!
La mulți ani, România!
În acest an, îmi face o deosebită plăcere să invit timișorenii la cabinetul meu, la ora 15, la o întâlnire prietenească cu istorici din Timișoara!”, se arată în mesajul europarlamentarului Maria Grapini.

Maria Grapini cere Comisiei propunerea de revizuire a Directivei privind răspunderea produselor adoptată în 1985

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a organizat, miercuri, în Parlamentul European, o dezbatere publică care a avut ca subiect Directiva privind răspunderea produselor, adoptată în 1985. Au participat experți internaționali din partea industriei prelucrătoare, dar și din partea consumatorilor precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.  Concluziile dezbaterii au fost că Directiva nu mai răspunde cerințelor actuale din perspectiva protecției consumatorilor, din mai multe puncte de vedere. Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, a intervenit în dezbatere cerând Comisiei propunerea de revizuire a Directivei: ”Este nevoie să redefinim ceea ce înseamnă ”produs”, să redefinim ceea ce înseamnă ”defect” și să redefinim ceea ce înseamnă răspunderea pentru produse defecte.”

De asemenea, Maria Grapini a solicitat regândirea sarcinii probei care este 100% acum în sarcina consumatorului: ”Nu cred că este corect să fie în sarcina consumatorului să dovedească defectul și să dovedească cauza, nu are cum un consumator comun să explice produse sofisticate. Nu putem lăsa consumatorii în hățișurile legii răspunderii civile, sunt procese costisitoare și în acest fel li se îngrădește accesul la justiție, victimelor. Este greu să demonstreze consumatorul legătura de cauzalitate, mai ales la produsele inteligente, care înglobează inteligența artificială”.

Comisia Europeană a subliniat că există legislație națională în domeniu care trebuie armonizată și că se gândește la o propunere de revizuire a Directivei privind răspunderea pentru produse, ținând cont de neutralitatea tehnologică, interesul consumatorului și nevoia de inovare în industria europeană. Comisia Europeană a reamintit că în mai 2019 s-au adoptat 2 directive pentru conținut digital și pentru vânzarea de bunuri în baza cărora consumatorii se pot adresa vânzătorului. Din păcate, Consiliul a eliminat posibilitatea de a fi despăgubit consumatorul în bani, produsele putând fi schimbate.

Maria Grapini a solicitat revizuirea Regulamentului privind materialele de construcții

În 22 ianuarie, la Comisia Piața Internă și Protecția Consumatorului s-au dezbătut mai multe acte legislative printre care unul foarte important: Regulamentul privind materialele de construcții. Comisia Europeană a făcut o evaluare în urma audierii publice din 2017 și concluzia a fost că CPR (Regulamentul privind materialele de construcții) funcționează prost, ineficient. Cu toate acestea, Comisia nu a inițiat proceduri de modificare.  Sectorul materialelor de construcții este important care aduce un impact substanțial asupra pieței interne- peste 3 milioane de lucrători, multe IMM-uri- peste 94%. Pe de altă parte, materialele de construcții aduc un impact asupra calității și siguranței construcțiilor.

În calitate de Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, europarlamentarul român Maria Grapini a avut o intervenție și mai multe întrebări adresate Comisiei Europene.

Nu există suficientă armonizare pe standardele de produse la materialele de construcții. Statele membre au responsabilitatea privind regulile privind construcțiile, rezistența la cutremure, la incendii etc.

Având în vedere importanța Pieței Interne- competiție corectă, dar și siguranță pentru cetățeni, europarlamentara Maria Grapini a solicitat revizuirea Regulamentului CPR, în audierea părților interesate să fie incluși și beneficiarii finali (cetățenii) și găsirea unor soluții pentru deșeurile din demolări, având în vedere cerințele Pactului ecologic care a fost recent votat de Parlamentul European.
Gh. M.