Medicul Virgil Musta: La Terapie Intensivă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, sunt internați numai pacienți nevaccinați

Medicul Virgil Musta: La Terapie Intensivă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, sunt internați numai pacienți nevaccinați

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Medicul Virgil Musta, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află România, și în special zona de vest a țării din cauza numărului prea mare de infectări cu noul coronavirus.

Pentru început, într-un mesaj postat pe grupul de Facebook „City Doctors – comunitate pentru sănătate!”, medicul timișorean spune că ne aflăm într-un moment foarte greu și că trebuie să luăm măsuri pentru a preveni viteza de circulație a virusului.

Esențial acum este să reducem viteza de circulație a virusului în comunitate. Este din nou un moment foarte greu pentru comunitatea noastră. Chiar dacă deocamdată resimt acest lucru în primul rând cei care se infectează și ajung la spitale cu forme severe de boală, numărul acestora a început să fie din ce în ce mai mare în ultimele zile și deja depășește capacitatea spitalelor. Iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare!!! Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toți (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoștințe), daca nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează și automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare. Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas. Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celelalte 3 valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai puțin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut”, a afirmat Virgil Musta.

Medicul timișorean semnalează faptul că, în acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, toți pacienții internați la terapie intensivă sunt nevaccinați.

Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă și mai ales în situația unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Astfel că, la ora actuală, în spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Timișoara, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe secțiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare”, a declarat Virgil Musta.

Medicul timișorean a mai explicat faptul că din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, pacienții nu pot fi externați atât de repede pe cât vin alte cazuri noi. În aceste condiții, secțiile de boli infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și se lucrează la capacitate maximă.

Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupa în circa 2 zile, iar alte posibilități de extindere nu avem. Celelalte spitale suport sunt și ele aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare. Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeze. La ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede. Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!”, a detaliat Virgil Musta.

Medicul timișorean susține că s-a ajuns în această situație critică din două motive: rata scăzută de vaccinare și renunțarea la respectarea unor măsuri minime de protecție din partea multor persoane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *