Medicul Virgil Musta, despre ce urmeaza dupa 15 mai: “Marea responsabilizare si nu marea relaxare”

Medicul Virgil Musta, despre ce urmeaza dupa 15 mai: “Marea responsabilizare si nu marea relaxare”

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Medicul Virgil Musta, care face parte din echipa Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara care tratează pacienții infectați cu coronavirus, a transmis un nou mesaj, în această seară, pe grupul “City Doctors – comunitate pentru sănătate!”.

Astfel, medicul timișorean atrage atenția asupra faptului că după data de 15 mai, când ieșim din starea de urgență și intrăm în cea de alertă, nu trebuie să ne relaxăm.

Marea responsabilizare și nu marea relaxare! Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem și după 15 mai foarte atenți și să păstrăm la nivel personal și familial majoritatea măsurilor de prevenție și precauție cu care deja ne-am obișnuit. Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă și tocmai de aceea încerc să explic și celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu și boala. Știu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulți s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate. Dar mai știu foarte bine și că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanență soluții astfel încât să reușim să le alinăm suferința și să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede“, a explicat Virgil Musta.

De asemenea, medicul timișorean a precizat că este posibil în orice moment să ajungem în situația Spaniei sau Italiei, astfel că le-a transmis cetățenilor să nu uite că suntem în continuare într-o pandemie.

“Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte țări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri și să ajungem să nu-i mai putem trata pe toți, în special cazurile grave. Așa că, dacă până acum am reușit să ținem situația sub control, în special datorită responsabilități manifestate de marea majoritate a românilor (așa cum am mai spus), nu vreau să ștergem cu buretele ce am câștigat și să trăim din nou cu toții cu teama că totul poate scăpa de sub control. Să nu uităm că totuși suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”, a detaliat Virgil Musta.

Totodată, medicul infecționist a mai precizat că lucrurile pe care le făceam înainte de această pandemie trebuie reluate pas cu pas și a făcut apel la responsabilitatea fiecăruia.

Avem nevoie să ne reluăm viața, să ne păstrăm locurile de muncă, să ne bucurăm de prieteni. Și vom începe să facem aceste lucruri, dar trebuie să avem înțelepciunea să le facem pas cu pas, cu responsabilitate personală. Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-și calculeze pur-și-simplu riscul său individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acțiune din zona de “relaxare”. Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil. Nu este greu, trebuie doar să ne obișnuim cu acest obicei, cel puțin pentru o perioadă“, a conchis Virgil Musta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *