Medicul Virgil Musta: A crescut numarul deceselor din cauza coronavirus. O parte dintre concetateni nu respecta nicio regula

Medicul Virgil Musta: A crescut numarul deceselor din cauza coronavirus. O parte dintre concetateni nu respecta nicio regula

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Semnal de alarmă tras de medicul Virgil Musta, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, cu privire la creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Astfel, medicul timișorean a postat, astăzi, un mesaj pe grupul “City Doctors – comunitate pentru sănătate!”, creat pe Facebook, în care vorbește despre faptul că am ajuns “într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecție Covid-19 a crescut alarmant și în județul Timiș. Consecutiv a crescut și numărul de forme severe și critice, precum și de decese. Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu respectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități”.

De asemenea, Virgil Musta a precizat că este convins de faptul că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, doar că “există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI. În afara faptului că această extindere a pandemiei la noi în țară determină suferință fizică și psihică pentru o parte din cei infectați (nu știm cum reacționează organismul fiecăruia), vine la pachet și cu restul inconveniențelor legate de îngreunarea sau chiar interzicerea circulației în afara țării, pentru vacanțe sau în alte scopuri”.

Totodată, Virgil Musta a semnalat faptul că Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara a ajuns în situația dificilă de a nu mai avea loc pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

Această zonă dedicată covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situație pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie). Între timp, de la începutul pandemiei, din donații sau cu ajutorul Primăriei din Timișoara am primit paturi și aparatură suplimentară, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că avem o mare problemă legată de spațiul de amplasare, cât și de lipsa personalului medical. Încercăm în continuare să găsim soluții la aceste probleme, optimizăm continuu și schemele de tratament în funcție de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alți medici din România și din afară. Am conceput și o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienților covid în spital, iar acum și în afara lui, încercăm să implementăm rapid și soluții de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiți pacienți, cât și alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiți decât am fost acum 3-4 luni“, a explicat Virgil Musta.

În final, medicul timișorean a ținut să precizeze că angajații Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” încearcă să își facă treaba cât de bine pot, deși nu le este deloc ușor.

Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conștient că gestionarea cu succes acum și pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorității populației. Această atitudine ne-a salvat în primele luni și ne va salva și în continuare. Le mulțumesc tuturor celor care continuă să fie responsabili și să înțeleagă corect situația în care ne aflăm, fără panică, fără exagerări, de orice natură. Este în continuare un efort comun și sunt convins că tot împreună vom reuși”, a conchis Virgil Musta.